Bu Blogda Ara

27 Ekim 2010 Çarşamba

Savarin - Baba Tatlısı

Geçen gün eski bir yemek kitabını karıştırırken rastladığım bu tatlı tarifini denemek istedim, iyi de etmişim. Bizim evde tatlı tüketilmez diyemem, sadece her zaman aramıyoruz. Tabi ki ramazan boyunca kadayıf, baklava gibi lezzetler dayanılmazdı. Tarife gelince; orijinal adı "savarin", bildiğimiz "baba tatlısı" diyebilirim. "Savarin" fransız mutfağından bir tatlı ve yanılmıyorsam adını ünlü gastronom Jean Anthelme Brillat-Savarin'den almış. Bu konuyu araştırmam gerektiğini düşünüyorum. Tatlı kek bütünlüğünde de yapılır, tek porsiyonluk parçalarda da. Bu tatlıyı çocukluğumdan hatırlıyorum, annem boş vakit bulunca(özellikle kış aylarında)yapardı. Tersyüz edilmiş şekilli küçük bir kek kalıbı veya kulpsuz bir kahve fincanı şeklinde, hamuruna has, kıvamında tadı ile hoşuma giden bir lezzetti. Üstte yandan yapılan küçük bir kesikle açılan yere bir miktar krem şanti/krema ile servis  edilir. Benim tercihim her zaman taze yoğurttan yana.

Yemek kitabının artık sararmış sayfalarında hem eski usul savarin tarifi hem de cevizli olanı mevcut. Cevizliyi denemek istedim ve bence görüntüde olmasa da lezzette aynı tadı yakaladım. Aslında doğrusu şu ki, fotoğrafını çekmekte geciktim. Geriye kalan son iki parçadan biriydi resimlediğim.

Cevizli savarin

15 gr maya 0,5 su bardağı ılık süt, 2 tatlı kaşığı toz şeker, 1 tutam tuz ve az un ile eritilip karıştırılır. Kabardığında 3 yemek kaşığı sıvı yağ(veya eritilmiş katı yağı), akının yarısını bir kaba ayırdığınız 1 yumurta ve yumuşak hamur elde edecek kadar un ilavesi ile yoğurulur. Hamur iyice yoğurulduktan sonra kare şeklinde açılır. Kar şeklinde çırpılan yarım yumurta akı yufkanın üstüne sürülüp 3/4 su bardağı çekilmiş ve içine biraz tarçın veya vanilya karıştırılmış ceviziçi her yanına serpiştirilerek sıkı bir rulo halinde sarılır. Ruloyu çapraz olarak 15-16 eşit parçaya kesip yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizilir ve birbirilerine yapışmamaları için her parçanın yanları hafifçe yağlanır. Üstleri pembeleşene kadar fırınlanıp sonra soğumaya bırakılırlar.
Şerbeti: 2 su bardağı şekeri 2,5 su bardağı suda karıştırıp kaynadığında ateşten alınır ve 10-15 dakika beklettikten sonra iyice soğumuş olan tatlıların üzerinde gezdirilir.

                                
 
Afiyet olsun...

1 yorum:

  1. çok sevdiğim bir tatlıdır ben çok küçükken bulgaristanda sık sık severek yediğim bir tariftir bende bir eski tarif kitabında rasladım ve yapımını merak ettim teşekkürler :)

    YanıtlaSil