Bu Blogda Ara

31 Aralık 2010 Cuma

Tatlı tatlı

"Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım"  denilmiş, kendime sormadan edemedim: acaba gerçekten öyle mi olur?..
Herneyse. Zararından her ne kadar bahsedilse de şekerli yiyecekler, hele ki çocuklukta, sofranın, eğlencenin vazgeçilmezidirler.  Misafir ağırlarken, kahvenin, çayın yanında, ders çalışırken, televizyon seyrederken, yolculukta, kısaca her yerde ağız tadını eksik edenimiz pek olmaz.  Doğrusu ben tatlı sevmem diyemem çünkü dondurmaya bayılırım fakat baklava  aklıma gelmez. Sütlü tatlılardan içeriğinde pirinç unu, nişasta gibi olanları da sevmem, krem karamel ise favorim!..  Tatlıları tatmaktan çok yapmak ve ikram etmek hoşuma gider.

Malüm, yılın son günündeyiz, bir çok seçenek arasından profiterol yapmaya karar verdim. Aslında yapmayı düşündüğüm profiterol ağacıydı ancak bu defalık vazgeçtim. Kalabalık bir davet planlasaydık mutlaka onu yapardım çünkü hem lezzetli hem de gösterişli bir tatlı.  Profiteroller geniş bir tabakta, her katta sayıları azaltılarak  üst üste dizilip üzerileri çikolata sosu ile kaplanır.  İki kişilik yılbaşı yemeğimizde tabağımıza bu küçük tatlı, üzeri bitter çikolatalı toplardan  istediğimiz kadar doldurmaya kararlıyız:-)
Tarifi fotoğraflar ile desteklemeye çalıştım, amatörce de olsa...

Şu hamurunu hazırlamak  için
1 su bardağı su
1 tutam tuz
80-100 gr margarin
1 su bardağı un
-Bir tencerede su kaynatılır, tuz ve yağ eklenir.  Yağ eridiğinde un eklenir ve tahta kaşık ile enerjik karıştırarak topaksız pişmesi sağlanır. Hamur tencere duvarlarından ayrılıp toplanmalı,  pişme süreci birkaç dakika sürüyor. Hamur kenara alınır ve soğumasını beklerken ara sıra karıştırılır.  Yumurtalar tek tek eklenerek her biri ayrı yedirilir. Hamur parlak bir hal almalı ve dördüncü yumurta da yedirildikten sonra çok fazla karıştırmamalı. Fırın tepsisine aralıklı olarak dizilen hamur topları 200 derecede, fırının kapağı açılmadan, üstleri altın renginde kızarana kadar pişirilirler.
Vanilyalı Krema:
1 lt süt
3 yumurta
1 su bardağı şeker
1 vanilya
7 çorba kaşığı un
ve  ocaktan aldıktan sonra içine eklenecek 50 gr margarin
-Krema muhallebi kıvamında, sürekli karıştırarak, pişirilir ve ateşten alındıktan sonra yağ eklenir ve yedirilir.
Ilık krema soğumuş olan toplara doldurulur.
Üstüne: benmari usulü eritilmiş acı çikolata.









Afiyet olsun ve Mutlu Yıllar!..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder