Bu Blogda Ara

19 Aralık 2010 Pazar

Zeytinyağlı Brüksel Lahanası

Zeytinyağlı pırasa, yeşil fasulye, yaprak sarma ve olmazsa olmaz brüksel lahanası; hepsi damak tadımıza hitap eden lezzetler.  Yemek pişirmeye, yaratıcılığınızı katarak  yeterince zaman ayırırsanız vazgeçilemez bir hobi edinmiş olursunuz.  Kimilerimiz sadece doymak için yer, kimilerimiz ise tatmak ve haz almak için.  Mutfak kısmı insana kalır; kimimiz en ince ayrıntıda emeği olsun ister, kimimiz ise sadece tanıklık eder. Öylesine "pişiriciler" için bir fikrim yok.  Bir çocuğu doyurmak bile çaba ve özen gerektirir bana göre. Sunum ve lezzet birleşince onun elinin kenarıyla iteceği bir tabak olmaz. 
Zeytinyağlı yemeklerin bir çoğunda pirinç yer alır.  Bizim evde tane tane pilav pişer lakin kuru taneleri pek tercih etmeyiz. İlla ki pişmiş olacak, süt pilavı tabirinde.   Zeytinyağlı pırasa ve brüksel lahanasında da öyle.
Bu sebzelerde gereğinden fazla pirinç kullanırım; iki avuç yerine yepeleme bir su bardağı gibi.  Yeşil sebzenin o yeşil tadını kırmak için  bu yolu buldum. 
Brüksel lahanası tarifinde hem havucu hem de pirinci hafifçe abarttığımı kabul ediyorum, bu da bizim tercihimiz.
Malzemeler:

1 paket brüksel lahanası, 1 kuru soğan, 2-3 adet havuç, 1 adet limonun suyu, tuz, şeker, karabiber, zeytinyağ(sıvı yağ), pirinç (2-3 avuç veya biraz daha fazla)

- Soğan piyazlık doğranarak kavrulmaya bırakılır, ardından kibrit çöpü misali doğranmış havuçlar eklenir ve kavrulmaya devam edilir, son olarak brüksel lahanaları ilave edilir ve kısık ateşte hepsi birlikte sotelenir.

-tuz, şeker, limon suyu ve karabiber eklenir, karıştırılarak su ilave edilir ve son olarak yıkanıp süzdürülen pirinç:

-ve kısık ateşte pişmeye bırakılır. 


Afiyet Olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder