22 Ocak 2012 Pazar

Kurabiye, puding, tart


Kış etkisini gösterdikçe mutfakta daha çok zaman geçirmeye başladığımı fark ettim.  Nitekim birkaç gün önce  nişastalı kurabiye ve çikolatalı puding 
yapmıştım fakat fotoğraf konusundaki unutkanlığım yüzünden sadece tek bir kare ile yetinmek zorunda kaldım.
Nişastalı kurabiye tarifi sanırım bilinen bir tarif, ayrıca lezzeti ve  sunumu  açısından şık bir çay saati veya kahve molası ikramı. Mümkün olduğu kadar
küçük parçalar halinde hazırlanmalı ve beyaz pişirilmeli(kurutmalı).
Çikolatalı puding'e gelince: çikolatanın dayanılmaz tadına kim hayır diyebilir ki?..
Bu kadar tatlıdan sonra bir de patatesli tart başka bir deneyim oldu. Bu tarifi ilk defa denedim ve hoşuma gitti, yine de sanırım bir sonraki sefer daha
başarılı olur. 

Nişastalı Kurabiye

Malzemesi:
700 gr buğday nişastası
3 yumurta
1 tatlı kaşığı karbonat
1 su bardağı sıvı yağı
1 su bardağı toz şeker

Ara malzemesi:
çilek reçeli

Yapılışı:
Yukarıdaki malzemelerden sert hamur tutulur. Nişasta belirtilen miktarda olmalı  ve ilk önce hamurun dağıldığı görülse de yoğurdukça toplanır.
Hamur tezgahın üzerine alınıp oklava/merdane yardımı ile bir ucundan bastırılarak 1sm kalınlığında açılır(tüm hamuru açmak zor olduğundan bu işlemi
birkaç kez tekrarlamak daha pratik olur) ve dar ağızlı bir bardak ile yuvarlaklar kesilip çıkarılır.  160-170 derece ısıtılmış fırında kızartmadan pişirilirler.
Kurabiyeler ikişer olmak üzere reçel ile yapıştırılır. 

Çikolatalı puding

Malzemesi:
500 ml süt
2 yumurta sarısı
80 gr  şeker
2 yemek kaşığı buğday nişastası
1 tutam tuz
1 yemek kaşığı kakao
1 adet 80 gr bitter çikolata

Yapılışı:
Yumurta sarıları süt ile birlikte çırpılır.  Nişasta, tuz, şeker ve kakao ayrı bir kapta karıştırılır ve sütlü karışımla birleştirilir.  Ocakta karıştırarak pişirilir ve
kıvamını bulduğunda ateşten alınır. Kıyılmış olan çikolata eklenir ve yeniden hızlıca karıştırılıp  servis kaplarına pay edilir.

Patatesli Tart

Malzemesi:
4-5 orta büyüklükte patates
1 yumurta
1 yemek kaşığı zeytinyağı
5-6 yemek kaşığı un
tuz
Üstüne:
Pırasa
peynir
1-2 yemek kaşığı domates püresi
tuz, karabiber
Yapılışı:
Patatesler haşlanır ve püre olana kadar ezilir.  Yumurta, tuz, yağ ve un eklenerek ele yapışmayan yumuşak hamur elde edilir.
Fırın kabına pişirme kağıdı yerleştirilir ve patates hamurundan küçük bir parça ayırıp kalan hamur kabın içine yayılır.
Pırasa ince kıyılarak hafifçe kavrulur ve domates püresi eklenir(pırasa yerine soğan da kullanılabilir). Ateşten alıp peynir ve baharatlar  ilave edilirler.  Hamurdan çubuklar yapılıp iç malzemenin üzerine yerleştirilir. 200 derecede fırınlanır.
Not: ben kaşar peyniri kullandım fakat yağlı beyaz peynir ile daha zengin bir tat elde edilebilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder