Bu Blogda Ara

12 Ocak 2012 Perşembe

Yaşasın yemek yemek

Kış mevsimi biraz da kalori biriktirme zamanı; çaya, kahveye pasta, börek, çörek, kurabiye eşlik eder.  Son zamanların fit olma modası ne  kadar sürer  bilemiyorum, lakin insaf, sürekli aç  kalınmaz ki... 
Blogda ara sıra yemek tariflerine yer verdim ve özellikle  makul malzemeli olanlara.  Zaten oldum olası gıcığım abartılı tariflere, lezzet sadece pahalı, kolay  bulunmaz malzemelere has olamaz canım!..  Tabi ki yemek pişirmenin bir takım kuralları var, buna bir sözüm de yok zaten, apayrı bir konu bu.
Kendime göre basit pratik çözümler ürettiğim oldu, zamanla herkesin yapacağı bir şey. Belli karışımların içeriği ile oynanmalı diye öğrendim,  kişisel  damak tadının seçimleri bir yemeği  nasıl değiştirdiğini de. 
Kimimiz açlığını bastırmak için yer, kimimiz için yemek yemek  bir ritüele dönüşebilir, kimimiz için ise o yemeği pişirmek iş, haz olur.  Ne için olursa olsun  yemek hep pişecek. 
Fotoğraflarım eksik de olsa, sadece belli malzemelerle hazırlanan Elmalı ştrudel ve Ispanaklı börek tariflerim:
Elmalı Ştrudel
Malzemesi: 3 adet hazır yufka, 3-4 elma, 1-2 yemek kaşığı galeta unu, 6 yemek kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı tarçın, sıvı yağ(arzuya göre tereyağı),  pudra şekeri

Elmalar rendelenip suyu sıkılır, galeta unu, şeker, tarçın karıştırılır(istenirse kıyılmış ceviz içi de eklenebilir). Her yufka için ayrı ayrı şu işlem uygulanır:  masa veya tezgahın üzerine gazete(2 sayfa birlikte) açılır ve yufka üstüne yatırılır. Yufkanın üzerine tercih edilen yağdan gezdirilir ve elmalı karışımdan her yanına serpiştirilir. Gazetenin ucundan tutup (yufkanın rulo olacak şekilde sarılması için) kaldırılır ve hazırlanan sıkı olmayan rulo tepsiye(yuvarlak olarak) yerleştirilir.  Bütün yufkalar aynı şekilde hazırlanır ve üzerilerine az yağ gezdirilerek 200 derece fırınlanır. Üzeri kızardığında fırından alınır ve üstüne pudra şekeri dökülür.
Ispanaklı börek

Malzemesi: 3 hazır yufka, yıkanıp şoklanmış ve ince kıyılmış ıspanak, tuz, karabiber, 1 kuru soğan, arzuya göre biraz beyaz peynir, sıvı yağ

Soğan ince doğranarak kavrulmaya bırakılır, kıyılmış olan ıspanak  ilave edilir, baharatlar eklenir. Ocaktan aldıktan sonra arzuya göre rendelenmiş veya  ezilmiş beyaz peynir ile börek içi tatlandırılabilir.  Her yufka ikiye bölünür. Yarım yufkanın düz olan tarafına ıspanaklı içten koyulup sarılır. Yağlanmış  tepsiye dizilen ruloların üzerine az yağ gezdirip 200- 220 derecede fırınlanır. Arzuya göre böreğin üstüne 1 veya 2 yumurta 3-4 kaşık yoğurt ve 1-2 kaşık  sıvı yağı karışımı dökülebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder