Karnabahar ile tanışıklığım çocukluğumdan beridir ve lakin çocuklar tarafından pek tüketilmeyen bir sebze olarak bilinir. Nitekim ben o zamanlar onun yemek değil turşu olmuş haline bayılmıştım. Yıllar sonra salata olarak kendine soframda yer edindi, daha sonra da çeşitlendi, çeşitlendi...
Tarifleri herkesçe bilinen grateni pişirildi, beşamel sosun ağır geldiği düşünülerek bol yumurtalı omlete girdi, kıymalı tencere yemeği, havuçlu zeytinyağlısı ve kuşbaşı etli olarak kendini buldu.
Önce tuzlu ve limonlu suda haşlandı karnabahar. Ölçülere gelince, karnabaharın büyüklüğü ve kullanılan et miktarı kişi sayısına göre ayarlanır, ben küçük bir sebze ve 300-350 gr et kullandım.
Karnabahar haşlanırken kuşbaşı doğranan et(arzuya göre kuzu, dana, hindi) az sıvı yağı içine kavrulmaya bırakılır. Et suyunu çektiğinde doğranmış soğan eklenip öldürülür. Yeşil biber incecik doğranarak ilave edilir. Füme kırmızı biber, tuz, karabiber, kekik, arzuya göre bir kaşık domates salçası karıştırılır ve üstünü kapatacak su eklenir. Etlerin iyice pişip yumuşaması beklenir, gerekirse su ilave edilir. Haşlanmış ve süzülmüş karnabahar çiçekleri fırın kabına alınır, etli karışım üzerinde gezdirilir, 200-220 derecede üzeri kızarıp, suyunu çekene kadar pişirilir. Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder