Bu Blogda Ara

29 Nisan 2012 Pazar

Kırmızı Pancar Salatası

Bu salatayı, yıllar önce, baba evimin  sofrasında tatmıştım. Annem... Emeklilik yıllarını sebze bahçesinde geçirdi, hasta yatağında bile tarhlarda gördüğü ayrık otlarının huzursuzluğunu duymuştu.
Kendini az biraz iyi hissettiği günlerde çileklerin, biberlerin, patlıcanların veya havuçların arasındaki otları ayıklarken kaç kez  bulmuştum onu...  Soğanların çıkartılıp kurutulması, domateslerin toplanması, meyvelerden reçel, marmelat veya komposto yapılması, derin dondurucuda saklanılabilecekler ve falan ve filan benim hiç ilgilenmediğim, ilgi duymadığım konular. 
Mısır, üzüm, bal kabağı, sakız kabağı, hıyar, çalı fasulyesi, patates, soğan, sarımsak, pırasa, turp, kırmızı pancar, maydanoz, nane, dereotu, lahana, soğan ve sarımsak, kekik, elma, kiraz, ahududu, şeftali, kayısı, muşmula, armut, ıhlamur, kızılcık, erik, fındık, yer fıstığı, kahve bitkisi ve hatırlamadığım diğer bitkilerin hepsi yetişti o bahçede.  Üstelik çiçek bahçesi de bunlardan ayrı.
Emeğine derin bir saygı duydum annem, katılmadıysam da ona... 

kırmızı pancar salatası

(miktar kişi sayısına göre ayarlanır)

1 kg'ya yakın baş kırmızı pancar,  3-4 patates, 2-3 havuç,  1 büyük kuru soğan, tuz, karabiber, zeytinyağı, limon suyu

Pancar 45-50 dk haşlanır, soğuyunca derisi soyulur. Patatesler ve havuçlar dağılmayacak kıvamda haşlanır. Hepsi küp küp doğranır, kuru soğan ince kıyılır ve bütün sebzeler karıştırılıp baharat, yağ ve limon suyu eklenir.

Not:
Salataya küp küp kesilmiş turşu salatalık eklenebilir.
Dışı mayonez ile sıvanabilir veya diyet sözkonusuysa içine sarımsak katılmış süzme yoğurt ile.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder