Bu Blogda Ara

8 Mayıs 2012 Salı

Süt

Çocukluk, laktoz alerjileri, dondurma düşleri ve hepsinde süt başrolde.  Süt içen ve içmeyen, kıyıdan köşeden herkes tanışmıştır onunla, mutlaka.
En azından dondurmaya hayır diyen var mı?..
Bilgi açısından: 1 Lt sütte 35 gr protein, 45 gr şeker(laktoz), 35 gr yağ, 7 gr maden tuzu(kalsiyum, sodyum, fosfor) bulunur ve 650 kalori bulunur. Bir litre sütten elde edilen protein 175 gr et ya da 6 yumurta ile eşdeğerdir.  Sütte bulunan laktozun suda erimesi güçtür ve sakarozdan altı kat daha az tatlıdır.  Sütteki yağ çok ince olduğundan sindirimi kolaydır. Sütte grup halinde A ve B vitaminleri bulunur, C vitamini ise daha az miktarda, pastörize sütte C vitamini miktarı daha da azalır.  Sağlık açısından pastörüze edilmeyen çiğ süt en az 10 dakika, 100 C derecede kaynatılmalı, ancak kaynatılan süt %14 oranında proteğin ve % 20 oranında kalsiyum kaybeder.
Sütlaç, muhallebi, puding, sofra kremaları ve sütlü içecekler; herkesin damağına uygun bir sütlü yiyecek/içecek var diye düşünüyorum. 


Çilek soslu süt
Çilekler temizlenip yıkanır ve kurulanır.  Süzgece alınıp ezilerek sularının çıkması sağlanır.  Her bardağın içine 2-3 yemek kaşığı çilek suyu koyulup üstü süt ilr tamamlanır. Karıştırılır, şeker ilaveli veya ilavesiz  içilir.  Yumuşak tüm meyveler aynı şekilde hazırlanabilir.

Dondurmalı kakaolu içecek
Büyük porselen kaba her bardak için 1 dolu kaşık kaymaklı dondurma, 3/4 kahve fincanı kaynatılmış, tatlandırılmış ve soğutulmuş kakao, 3/4 bardak süt hesaplanıp eklenir.  Hepsi iyice karıştırıldıktan sonra bardaklara pay edilir.

Dondurmalı, meyveli içecek
Her bardağa 1 yemek kaşığı dondurma koyulur. Üzerine 1 yemek kaşığı konsantre meyve suyu veya nektar dökülür, üstü soğuk süt ile tamamlanır ve karıştırılır.  Bu içecek tüketilmeden hemen önce hazırlanmalı.

Dondurmalı, kahveli içecek
Her bardağa 1 yemek kaşığı dondurma koyulup üzerine 1 kaşık soğuk espresso ve geri kalanı soğuk süt ile tamamlanır.

Limonlu süt
1 Lt süt 2 su bardağı şeker ile pişirilip soğumaya bırakılır.  Tamamen soğumuş olan süte 3 limonun suyu ve 1/2 limonun ince rendelenmiş kabuğu eklenir, karıştırılır. Buzdolabında yarım saat beklettikten sonra süzgeçten geçirilip bardaklara pay edilir.  Portakal ile aynı şekilde hazırlanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder