Çocukluk, laktoz alerjileri, dondurma düşleri ve hepsinde süt başrolde. Süt içen ve içmeyen, kıyıdan köşeden herkes tanışmıştır onunla, mutlaka.
En azından dondurmaya hayır diyen var mı?..
Bilgi açısından: 1 Lt sütte 35 gr protein, 45 gr şeker(laktoz), 35 gr yağ, 7 gr maden tuzu(kalsiyum, sodyum, fosfor) bulunur ve 650 kalori bulunur. Bir litre sütten elde edilen protein 175 gr et ya da 6 yumurta ile eşdeğerdir. Sütte bulunan laktozun suda erimesi güçtür ve sakarozdan altı kat daha az tatlıdır. Sütteki yağ çok ince olduğundan sindirimi kolaydır. Sütte grup halinde A ve B vitaminleri bulunur, C vitamini ise daha az miktarda, pastörize sütte C vitamini miktarı daha da azalır. Sağlık açısından pastörüze edilmeyen çiğ süt en az 10 dakika, 100 C derecede kaynatılmalı, ancak kaynatılan süt %14 oranında proteğin ve % 20 oranında kalsiyum kaybeder.
Sütlaç, muhallebi, puding, sofra kremaları ve sütlü içecekler; herkesin damağına uygun bir sütlü yiyecek/içecek var diye düşünüyorum.
Çilek soslu süt
Çilekler temizlenip yıkanır ve kurulanır. Süzgece alınıp ezilerek sularının çıkması sağlanır. Her bardağın içine 2-3 yemek kaşığı çilek suyu koyulup üstü süt ilr tamamlanır. Karıştırılır, şeker ilaveli veya ilavesiz içilir. Yumuşak tüm meyveler aynı şekilde hazırlanabilir.
Dondurmalı kakaolu içecek
Büyük porselen kaba her bardak için 1 dolu kaşık kaymaklı dondurma, 3/4 kahve fincanı kaynatılmış, tatlandırılmış ve soğutulmuş kakao, 3/4 bardak süt hesaplanıp eklenir. Hepsi iyice karıştırıldıktan sonra bardaklara pay edilir.
Dondurmalı, meyveli içecek
Her bardağa 1 yemek kaşığı dondurma koyulur. Üzerine 1 yemek kaşığı konsantre meyve suyu veya nektar dökülür, üstü soğuk süt ile tamamlanır ve karıştırılır. Bu içecek tüketilmeden hemen önce hazırlanmalı.
Dondurmalı, kahveli içecek
Her bardağa 1 yemek kaşığı dondurma koyulup üzerine 1 kaşık soğuk espresso ve geri kalanı soğuk süt ile tamamlanır.
Limonlu süt
1 Lt süt 2 su bardağı şeker ile pişirilip soğumaya bırakılır. Tamamen soğumuş olan süte 3 limonun suyu ve 1/2 limonun ince rendelenmiş kabuğu eklenir, karıştırılır. Buzdolabında yarım saat beklettikten sonra süzgeçten geçirilip bardaklara pay edilir. Portakal ile aynı şekilde hazırlanabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder