Bu Blogda Ara

28 Mayıs 2012 Pazartesi

Sütlaç

Herkesin evinde pişen, çok da muhabbeti edilmeyen   lezzetli,  masum bir tatlı çeşidi.  Aslında sadece tarifini yazmayı düşünmüştüm,  ocakta pişenin ve de fırında olanın, sonra düşündüm ki, haksızlık olur, öyle sessiz sedasız geçiştirmek bu konuyu.  Pek de lafı edilmez, lakin sıkça bulunur sofralarda, adlandırılmayan bir farkı var, seslendirilmeyen bir etkisi.  Kimbilir, belki abartı gibi görünür yazdıklarım, olabilir, herkesin fikri kendine nasılsa, değil mi?..  Tercih meselesi.

Blogumda her ne kadar yemek tarifleri üzerine  yoğunlaşmıyorsam da, mutfağa girmenin, farklı  lezzetler yaratmanın heyecanının yabancısı olmadım.  Yemek pişirmenin hiç de basit bir eylem olmadığının inancını taşıyorum.  Baharatların yerinde ve dozunda kullanılması gerekir. Salçanın tadı kullanılan malzemenin tadını bastırmaması gerekir. Yağlar ile ilgili  hassasiyetim ise farklı. Ve tüm bunlar yemek pişirmenin basit değil hatta komplike bir olay olduğu açık etmekte. 
Belki bu konuda bir gün uzun uzun yazabilirim. 

İlk sütlaç tarifimi yıllar önce eski bir yemek kitabında bulup pişirmiştim:

Tencere Sütlacı

Malzemesi: 1 Lt süt, 1Lt su, 1 su bardağı pirinç, 1,5 veya daha az su bardağı toz şeker(çok tatlı sevenler için 1,5 bardak), 1 tutam tuz, tarçın

1 Lt su bir tutam tuz ile kaynamaya bırakılır. Kaynadığında pirinç eklenerek pişirilir. Pirinç piştikten sonra -ki bu arada suyu da çekmiştir- 1 Lt süt eklenir. Süt de kaynamaya başladığında şeker eklenerek sütlacın kıvam alması beklenir. Fazla koyulaşmadan  ocaktan alınmalı(soğuduktan sonra zaten koyulaşacağı  unutulmamalı).  Üzerine tarçın serpiştirilir.

Fırın Sütlaç


Malzemesi: 1Lt süt, 0,5 su bardağından az pirinç, 1 su bardağı toz şeker,  1 yumurta sarısı,  1 tepeleme yemek kaşığı buğday nişastası, 1 tutam tuz

Pirinç kaynamakta olan suya, bir tutam tuz ile birlikte atılır. Taneler uzadığında 1 bardak süt  ayırıp kalan süt ve şeker pirince eklenir. Ayrılan sütte eritilen nişasta ocağa alınarak muhallebi gibi pişirilir, kaynamaya başlamadan ateşten alınıp devamlı karıştırarak biraz soğutulur.  Yumurta sarısı nişastalı karışıma iyice yedirildikten sonra sütlaçtan  bir miktar eklenir sonra ise  sütlacın içine karıştırılır. Ateşe dayanıklı kaplara pay edilen sütlaç su banyosunda(fırın tepsisine kapların yarısına kadar gelen su doldurulur)  200 derecede  fırınlanır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder