Ev yapımı ekmek her zaman ilk tercihim olur. Bizim evde öyle fazla ekmek yendiği yok, fakat illa ki bulunur. Karmaşık, birçok aşama gerektiren yerine pratik ve basit tariflerle ekmek macerasına atılıyorum ve bu iş gittikçe daha da hoşuma gitmeye başladı. Hadi hayırlısı.
Bir de turta konusu var. Bir kaç yıl önce evde zevkle seyrettiğimiz Pushing Daisies dizisinden bana bulaşmış, geçen zamana rağmen aklımdan silinip gitmeyen bir merak. Elbette ki turta yapıyorum, meyveli kekler de favorim, lakin birkaç denenmiş tarif -sonuçlar ne kadar başarılı da olsa- yeterli gelmedi. Belki çok müşkülpesent görünürüm, olabilir, memnuniyetim şundan ki sorunum sadece kendimle(sorun? ). Nasıl desem; yapmak istediğim her ne ise onu becerim dahilinde en iyi şekilde kotarmak isterim. Bir güzellik daha var: yarıştığım birileri yok, kanıtlamam gereken bir şeyler de yok, sözüm kendime.
Bahsettiğim dizinin turta yapımı ile alakası başrol oyuncusunun işi olması; aslında Pushing Daisies'in farklı, esrarengiz, fantastik, romantizm, aksiyon ve tabi ki Aşk ile bezenmiş konusu var. Ne yazık ki kısa sürmüştü...
Buna benzer, ya da "mutfaktan geçen" sinema filmleri ve dizilerin insanın üstünde garip bir şekilde etkileri olduğu düşüncesindeyim. Misal: "İkinci Bahar"-Şener Şen ve Türkan Şoray ile. Bir kebapçı dükkanından geçen hayatların dramatik, romantik, neşeli, hüzünlü hikayesi. Sonra; "Baharat, tarçın ve buse", "Yabancı damat", "Çikolata-Chocolat" Johnny Depp-Juliette Binoche, "Ratatouille -Aşçı Fare" ile ve aklıma gelmeyenler...
Bu arada konu yavaş yavaş dağılmaya başladı sanırım, oysa ben ekmekten, mayalı hamurdan vb bahsedecektim güya. Bugün denediğim tarif, uygulaması kolay, çok fazla vakit almayan, iç malzemesi seçenekli mayalı bir hamur işi:
Mayalı Börek
Malzemeler: 2,5-3 su bardağı un, 1 çabuk maya, 1 su bardağı ılık su, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
Üstüne: 1 yumurta, 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz
içine sürmek için: 1 çay bardağı zeytinyağı
İç: arzuya göre: peynirli-patatesli-kıymalı-sebzeli(ıspanak, pırasa vs)
Kulak memesi yumuşaklığında mayalı hamur yoğurulur ve kabarması için 30-40 dakika bekletilir. Bu arada tercih edilen bir iç hazırlanır. Hamurdan elma büyüklüğünde beze koparılır ve un yardımı ile ince açılır. Açılan yufkanın üzerine fırça ile zeytinyağı sürüp içten serpiştirilir.
Yufkanın ortası parmak ile delinip dışarıya doğru yuvarlayarak rulo yapılır. Rulo herhangi bir yerden kesilir fırın tepsisine yerleştirilir(ister ortadan başlayıp etrafına sarılır, ister dikdörtgen tepsinin bir ucundan başlayıp yan yana dizilir). Kalan hamur aynı şekilde hazırlanıp börek tamamlanır. 30 dakika tepside kabarması beklenir ve süre sonunda yumurta-yoğurt-yağ karışımı üstüne sürülüp 220 dereceye ısıtılmış fırına verilir. 10 dakika sonunda fırının derecesi
180 yapılır ve 10-15 dakika daha pişirilir. Süre sonunda fırın kapatılır ancak börek 30 dakika daha içinde bırakılır.
Not: içine sürülen yağ miktarı kullanılan iç malzemeye göre değişir; misal: kıyma yağlı ise sadece kavrulduğu yağ yeterli olur.
Afiyet Olsun ve İyi Seyirler...
eylül
Çok ama çok hoş bir blog burası.Trakyalı olmak galiba beni çekti..sevgilerimle.
YanıtlaSil