20 Kasım 2012 Salı

Mayalı Börek, Turtalar ve Pushing Daisies

Ev yapımı ekmek her zaman ilk tercihim olur. Bizim evde öyle fazla ekmek yendiği yok, fakat illa ki bulunur.  Karmaşık, birçok aşama gerektiren yerine  pratik ve basit tariflerle ekmek macerasına atılıyorum ve  bu iş gittikçe daha da hoşuma gitmeye başladı.   Hadi hayırlısı.
Bir de turta konusu var. Bir kaç yıl önce evde zevkle seyrettiğimiz Pushing Daisies dizisinden bana bulaşmış, geçen zamana rağmen aklımdan silinip  gitmeyen bir merak.  Elbette ki turta yapıyorum, meyveli kekler de favorim, lakin birkaç denenmiş tarif -sonuçlar ne kadar başarılı da olsa- yeterli gelmedi.  Belki çok müşkülpesent  görünürüm, olabilir, memnuniyetim şundan  ki  sorunum sadece kendimle(sorun? ).  Nasıl desem; yapmak istediğim her ne ise  onu becerim dahilinde en iyi şekilde kotarmak isterim. Bir güzellik daha var: yarıştığım birileri yok, kanıtlamam gereken bir şeyler de yok,  sözüm  kendime. 
Bahsettiğim dizinin turta yapımı ile alakası başrol oyuncusunun işi olması; aslında Pushing Daisies'in  farklı, esrarengiz, fantastik, romantizm, aksiyon ve  tabi ki Aşk  ile bezenmiş konusu var. Ne yazık ki kısa sürmüştü...
Buna benzer, ya da "mutfaktan geçen" sinema filmleri ve dizilerin insanın üstünde garip bir şekilde etkileri olduğu düşüncesindeyim.  Misal: "İkinci  Bahar"-Şener Şen ve Türkan Şoray ile. Bir kebapçı dükkanından geçen  hayatların dramatik, romantik, neşeli, hüzünlü  hikayesi.   Sonra; "Baharat, tarçın ve buse", "Yabancı damat", "Çikolata-Chocolat" Johnny Depp-Juliette Binoche, "Ratatouille -Aşçı Fare" ile ve aklıma  gelmeyenler...
Bu arada konu yavaş yavaş dağılmaya başladı sanırım, oysa ben ekmekten, mayalı hamurdan vb bahsedecektim güya.  Bugün denediğim  tarif, uygulaması kolay, çok fazla vakit almayan, iç malzemesi seçenekli mayalı bir  hamur işi:

Mayalı Börek

Malzemeler: 2,5-3 su bardağı un, 1 çabuk maya, 1 su bardağı ılık su, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı zeytinyağı,
Üstüne: 1 yumurta, 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz
içine sürmek için: 1 çay bardağı zeytinyağı
İç: arzuya göre: peynirli-patatesli-kıymalı-sebzeli(ıspanak, pırasa vs)

Kulak memesi yumuşaklığında mayalı hamur yoğurulur ve kabarması için 30-40 dakika bekletilir.  Bu arada tercih edilen bir  iç hazırlanır. Hamurdan elma  büyüklüğünde beze  koparılır ve un yardımı ile ince açılır. Açılan yufkanın üzerine fırça ile zeytinyağı sürüp içten serpiştirilir.
Yufkanın ortası parmak ile delinip dışarıya doğru  yuvarlayarak rulo yapılır. Rulo herhangi bir yerden kesilir fırın tepsisine yerleştirilir(ister ortadan başlayıp  etrafına sarılır, ister dikdörtgen tepsinin bir  ucundan başlayıp yan yana dizilir). Kalan hamur aynı şekilde hazırlanıp börek tamamlanır. 30 dakika tepside  kabarması beklenir ve süre sonunda  yumurta-yoğurt-yağ karışımı üstüne sürülüp 220 dereceye ısıtılmış fırına verilir. 10 dakika sonunda fırının derecesi
180 yapılır ve 10-15 dakika daha  pişirilir. Süre sonunda fırın kapatılır ancak börek 30 dakika daha içinde bırakılır.
Not: içine sürülen yağ miktarı  kullanılan iç malzemeye göre değişir; misal:  kıyma yağlı ise sadece kavrulduğu yağ yeterli olur.



Afiyet Olsun ve İyi Seyirler...

eylül



1 yorum:

  1. Çok ama çok hoş bir blog burası.Trakyalı olmak galiba beni çekti..sevgilerimle.

    YanıtlaSil