Bu Blogda Ara

8 Ocak 2013 Salı

Damak Tadı

Damak tadı herkes için farklı;  bazen birbirinden keskin çizgilerle ayrılır, bazen birbirine yakın.  Kimi bol baharatlı, salçalı, acılı yemeklerden tad alır, kimi  tencere yemeklerinden veya tava, ızgaradan.  Kimi doymak için sofraya oturur, kimi lezzet almak için.  Lakin, herkesin damak tadı kendine...

Peynir soslu karnabahar:






Malzemeler:
1 adet karnabahar, 1 yemek kaşığı sirke, tuz
Sos:
2 su bardağı süt, 2 yemek kaşığı un, 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı (tereyağı), tuz, karabiber, 1,5-2 bardak  rendelenmiş kaşar peyniri(veya beyaz peynir)

Karnabahar çiçekleri  sirkeli, tuzlu suda 10 dakika haşlanır.  İyice yağlanmış olan fırın kabının dibine peynir rendesinden birkaç tutam serpiştirilir ve  haşlanıp suyu süzülmüş karnabahar çiçekleri eklenir. 
Beşamel sos hazırlanır, tuz ve karabiber ilavesiyle tatlandırılır.  Kalan peynir ister sosun içine karıştırılarak ister karnabaharın üstüne serpiştirilerek  kullanılabilir. 
Yemek 220 derecede üstü kızarana kadar pişmeye bırakılır.
Not: Sosta kullanılan süt yerine karnabaharın haşlandığı su da kullanılabilir.



Ve ta daaaa:
 Domates Çorbası:


Klasik ve kolay:
1 adet 400 gr  doğranmış domates konservesi, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 tepeleme yemek kaşığı un,  2 yemek kaşığı zeytinyağı(tereyağ),  6 su bardağı  su, tuz, karabiber
(blender ile kıvama gelen)

Ve:
Tam Buğday Unu ile Pide Ekmek




3 su bardağı un(yaklaşık), 1 paket çabuk maya, 1,5 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker, 1 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 300 ml ılık süt)su
Üstüne: yumurta sarısı, susam, çörekotu

Ve Dr Öetker'in Wolke kek reklamlarından esinlendiğim:


Elmalı küçük keklerim
Malzemeler:
3 yumurta, 200 gr toz şeker, 200 gr un, 1/2 kabartma tozu,  3 yemek kaşığı taze sıkılmış portakal suyu,  3 elma
Yumurta sarıları şeker ve portakal suyu ile birlikte çırpılır.  Kabartma tozu ile elenmiş un  azar azar eklenerek hafifçe karıştırılır. Kar şeklinde çırpılmış  yumurta akları da tahta kaşık yardımı ile yedirilir. Son olarak kabukları soyulup rendelenen ve fazla suyu sıkılan elmalar karıştırılır.  Kağıt kalıplara pay  edilip 180 derecede pişirilirler.
Ben üzerilerine limonlu glazür kullandım. Daha gösterişli sunum için şeker ile çırpılmış süt kreması uygun olabilir veya basitçe: üzerilerine pudra şekeri  elenebilir...

2 yorum:

  1. Eline sağlık Eylül'cüğüm, dediğin gibi damak tadı herkesin farklı farklı, ben senin yaptıkların tarzı şeyleri seviyorum, karnıbaharın bu şekli eminim çok lezzetlidir, zahmetine de değer, ayrıca çok sağlıklı, pide de çok severim hele yanına sıcacık çay oh misss:)))genelde hamur işi seven biriyim, garip bir huyum var bir şeyi sevince üstüste günlerce yapıyorum mesela bir ara pişiye tutuldum:)))ikidebir pişi, ikidebir pişi:)))şu aralar peynirli,maydanozlu tuzlu keke sardım:)

    afiyet olsun canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim:-); katılıyorum: insan lezzet aldığı yiyecekleri tüketmeli. iddialı değilim, tek takıntım, kendimce sağlıklı yemekler hazırlamak, görüntü değil, içeriktir ilgi alanım:-)

    YanıtlaSil