Bu Blogda Ara

3 Mart 2013 Pazar

İster sandviç ekmeği, ister sadece ekmek



Bizim eve uzun zamandır dışarıdan ekmek alınmıyor.  Bu yüzden çeşit çeşit ekmek tarifleri deniyorum;  teknolojiyi kullanmadan(ekmek makinesi), eski usul.  Hoşuma da gidiyor.
Bugün pişirdiğim sandviç tipi ekmeklerin tarifi aslında yıllardır bildiğim ve yaptığım ev usulü pizza hamurunu andırdığı için dikkatimi çekmişti. Tabi ki ölçüler farklı.  Doğruyu söylemem gerekirse aslında bugün için fokaça  düşünmüştüm(zeytinyağlı italyan pidesi), fikir değiştirdim:-)
Ee, nasılsa günler bitmedi.

Ekmek, pide hatta poğaça hamurları birbirine benzer.  Fokaça dediğin düpedüz ekmek, elbette fırın tepsisindeki duruşu ve ona katılanlar(çeşitlere misal: sarımsak, zeytin, kurutulmuş domates, biberiye, soğan gibi ) + zeytinyağı olmasa.  Ekmek hamuruna genelde yumurta katılmaz, lakin yumurtalı, yağ, yoğurt ilavesi ile zengin tatlar elde etmek adına birçok tarif de var. 
Bu işten haz alan, hamur ile  içli dışlı olmayı seven,  denemekten de yılmayan:-) herkes  kolayca ekmek yoğurup pişirebilir.  Yok, illa ki diyet yaparım diyen varsa bir lokma ile yetinir, sevdikleri için kolları sıvayabilir.

Malzemeler:

600-700 gr  un(yaklaşık)
1 paket çabuk maya
1 yemek kaşığı tuz
2-3 yemek kaşığı şeker
3 yemek kaşığı sıvı yağı
2 yemek kaşığı yoğurt + 1,5 su bardağı(300 ml) ılık su ile ayran yapılmış
1 yumurta

üstüne susam, çörekotu veya haşhaş tohumu

Yumuşak ve hafif yapışkan hamur yoğurulup bir saat kabarmaya bırakılır.
Küçük bir kaba az sıvı yağı dökülür. Kabarmış olan hamur yağın yardımı ile bir kez hafifçe toparlanır. Eşit büyüklükteki bezeler yuvarlanır ve fırın tepsisine yerleştirilir.
Susam serpiştirilip 190 derecedeki fırında kızarana kadar pişirilir(normal fırında 30-35 dakika).




4 yorum:

  1. Ellerinize sağlık, nereden yolum düştü bilmiyorum ama iyi ki blogunuzu keşfetmişim. Tamam tarif güzel ama anlatımınızda güzel.
    Ben de neredeyse iki yıldır kendi ekmeğimi yapıyorum, hatta mayamı da kendim yaptım; ekmek pişerken eve yayılan kokuya bayılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz:-)
      Bu işlere bir kere bulaşınca bırakamıyor insan:-)

      Sil
  2. offf nefis Eylül'cüm, bende mi ekmek makinası alsam? Hem tertemiz, kimse ellememiş, mıncıklamamış...bu güzel ekmeklerin içine şöyle beyaz peynir, domates, siyah zeytin, tatlı biber koyarım ben yanına da sıcacık çay ohh valla canım çekti:))evde peynirli kekim var dün yapmıştım ama bu söylediğimin lezzeti ayrı:))
    eline sağlık, afiyetle ye canım
    sevgiler

    YanıtlaSil