Bu Blogda Ara

24 Mart 2013 Pazar

Kahvaltıda Simit

 


Çok çeşitli kahvaltı sofrası, benim gözümde, takmış takıştırmış kadına benzer  ve tabi ki bu benim görüşüm.  Bu bolluk varlıktan olsa bile görgüsüzlüktür derim. O nasıl mide, nasıl bir iştah kardeşim?  Günün en önemli öğününde besleyici ve sağlıklı yiyecekler tüketmek için sınırları zorlamaya hiç gerek yok.  Gözden önce bünyeyi beslemek gerek. 

Mayalı hamurların sırlarını eşeleyip duruyorum ve hala öğrenecek çok şey var.  Denemeden olmuyor, mutlaka o eller hamurun içine girecek.  Ekmek konusunda çok  derinlerde kulaç atmamayı tercih ediyorum, şimdilik.  Çok fazla ekmek tüketilmediğinden küçük ölçülerde, çok da karışık olmayan tarifleri deniyorum.  Mesele şu ki,  dünyanın en kolay, en basit işi yapıyor olsa da onu en iyi şekilde yapmalı insan,  küçük adımlarla yürümeli.  İşin sonunda sonuçlar memnuniyet verici ise, deymesin
keyfinize.
İçli poğaça türleri mideyi ağırlaştırır diye düşünüyorum, bu yüzden açma, simit, sandviç ekmeği gibi mayalı hamur çeşitlerine daha sıcak bakıyorum. Bir de eğer tarif  başarılıysa, tuttuysa kıvamı ve lezzeti tarif defterimde yerini alır.  Hamur iyi yoğurulmalı, kabarmalı ve uygun ısıda pişirilmeli.  Elle yoğurmayı tercih ediyorum bu yüzden  ekmek makinesi kullanmıyorum.  Israftan hoşlanmam, bu yüzden arta kalan ekmek, kek, muffin'lerin bile ikinci şansı var.  Ekmekten sıcak sandviç, çorba kıtırı, ekmek  böreği; kek ve muffinler spangle içinde veya soslayarak ya da meyveli meyvesiz şarlotlarda yerini bulurlar.  Aslında her kadının kendine göre  bir mutfak harekatı planı  vardır. 
 
Simit bugünkü mutfak tecrübem oldu.  Kolay ve leziz, sık sık denenecek bir tarif.  Hamurunda kullanılan sadece iki kaşık sıvı yağ ile içi tel tel, yumuşacık ve kıtır bir  kabuğu var.  Malzemeler:
 
400-500 gr beyaz un(unun birazını kenara ayırmakta fayda var, gerektikçe ilave etmek daha iyi)
1 paket çabuk maya
1 yemek kaşığı şeker(veya  bal)
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yumurta(bir sarıyı üstüne sürmek için ayırın)
1 su bardağı ılık su(süt)
 
Ele yapışmayan, elastik hamur yoğurulur.  Kıvamını aldığında  tezgaha sert şekilde vurup  akabinde nazikçe yuvarlanır ve bu hareket bir müddet tekrarlanır(yumuşak ve  tel tel olmalarının püf noktası).  Hamurun üstüne elinize aldığınız az sıvı yağı sürülür, üstü kapatılır ve iki kat kabarana kadar bekletilir.  Kabarmış olan hamurdan on eşit  beze yuvarlanır ve her beze ikiye ayırılır. Avuç arasında inceltilen hamurlar birbirine sarılıp simit şekli verilir. 20 dakika daha tepside  bekletilen simitlerin üstüne yumurta sarısı sürülür ve susam, çörekotu, haşhaş tohumu serpiştirilir. 180 - 190 derecede üstleri kızarana kadar fırınlanırlar(aşırı kızarıp  kurumamalılar).
 





2 yorum:

  1. Günün en çok sevdiğim öğünüdür Kahvaltı, peynir, çay, domates olsun yeter. Ama özellikle hafta sonları çeşitliliği seviyorum.
    Tarifinize bayıldım çok beceremesemde amatörce denemelerim devam ediyor :) bu tarifi mutlaka denemek istiyorum. Gerçekten nefis görünüyorlar ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuza teşekkür ederim. Kolay tarif; şahsen mutfağa girip bir şeyler kotarabileceğim aklımın ucundan geçmemişti... yıllar önce. Yemek tariflerini, dergileri görsellikleri yüzünden biriktirdiğim yıllardır. Şimdi çoook hoşuma gidiyor;-)
      Beceremem diye düşünmeyin...

      Sil