Bu Blogda Ara

11 Mart 2013 Pazartesi

Kakaolu kek ve Rulo köfte

Kek pişirmek kolay, hangi evde pişmez ki?  Sıradan diyebilirim, fakat yine de dikkat gerektirir. Bence bir de  telaş etmemek gerekir ve püf noktaları önemli.  Deneye deneye öğrenilir onlar, başka türlü umursanmazlar, gereksizmiş gibi görünürler.  Ya da ustalar ser verip sır vermediklerinden öyle olmak zorunda belki, kimbilir...  Bilgiyi paylaşmak bazen ukalalık olarak algılanır ve eğer olaya  farklı bakış açısından bakılırsa  aslında öyle olmadığı  farkına varılabilir. Bir de  meslek sırrıymışçasına eksik verilen tarifleri yayınlamanın ne anlamı olabilir ki?  Öyle durumlarda  kaynak güvenirliliğini kaybeder.  Nitekim elime geçen yemek tarifleri kitaplarında bile seçici oldum.  Tatlılar, kekler, pastalar konusunda olduğu gibi.
Çok karışık tariflere ısınamadım bir türlü .  Büyük miktarda  hayvansal ve bitkisel yağların, şeker ve gıda boyası kullanılan tarifleri denemeyi aklımdan bile geçirmiyorum.  Muffinlerde, pastalarda kullanılan ve  ne kadar leziz görünse de krem peynir tereyağ karışımı veya creme patisserie gibi dolgu ve süslemelere karşı hafif bir antipatim var.  Oysa görsellik muhteşem.  Geçenlerde bir pasta tarifinde taban kekleri  için 300 gr   ve dolgu kremasına 250 gr tereyağı kullanıldığını okuduğumda  kaşık kaşık yağ yediğimi canlandırdım zihnimde(ııgh).  Keza kurabiyeler de öyle. Bücürlerin enerji kaynakları kurabiyeler içerdikleri yağ yüzünden öyle ağızda dağılan kıvamı alır ya. 
Yeni bir tarif arandığım vakit uzun uzun incelerim veya bildiğim tariflerde ufak tefek değişiklikler yaparım, ki genellikle ikincisi olur. Bu durumda ben gelenekselci mi olurum?:-)  Yok, değilim.  Sadece seçiciyim.
Bu tarifte yumurta yok, kakao ve şekerin tadını dengeleyen tuz ve kıvamı güzelleştiren sirke var. Değişik, lezzetli ve pratik bir kek tarifi. İster muffin ister böyle bir kek kalıbında veya dikdörtgen borcamda pişirilebilir, keyfe göre. Üstüne çikolata erittim, benmari usulü,  eğer bulup alsaydım beyaz çikolata ile çizgiler yapacaktım, olmadı. İnşallah bir dahaki sefere.
Bir sonraki tarif bilinen dalyan köfte havasında. Farkı şu ki dalyan köftede olduğu gibi uçlarını birleştirmedim, düpedüz rulo yaptım ve kırmızı etten değil.  Kuru soğan koymayı unutmadım, tarif böyle. Budur:

Yumurtasız, Kakaolu  Kek




1,5 su bardağı un
1 su bardağı şeker
1 su bardağı sıcak su
1/4 su bardağı kakao
3 yemek kaşığı sıvı yağı
60 gr tereyağı
1 yemek kaşığı sirke
0,5 yemek kaşığı nescafe
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
ve aroma için vanilya veya limon(portakal) kabuğu rendesi

Su, şeker, kakao, nescafe, tuz, sirke, sıvı yağ ve eritilmiş tereyağ karıştırılır.  Kabartma tozu ile birlikte elenmiş un azar azar eklenerek pürüzsüz bir kıvam elde edilir. Kek hamuru akıcı kıvamda olsa da ölçüler tamdır. 170 derecede 40-45 dk( 25'nci dakikadan sonra kürdan ile kontrol edilebilir) pişmeye bırakılır.





Rulo köfte



500 gr hindi-tavuk kıyması
1 yumurta + 1 yumurta sarısı
35-40 gr rendelenmiş kaşar peyniri
1-2 diş sarımsak
1 dilim ekmek(veya galeta unu)
karabiber, tuz
iç: haşlanıp doğranmış 1 havuç, 2 yumurta, tuz, karabiber
üstüne: 1 çırpılmış yumurta akı, galeta unu
Hazırlanan köfte harcı  hafifçe yağ sürülmüş  pişirme kağıdı üstünde dikdörtgen açılır.  Havuç, yumurta karışımı baharatlanarak kıymanın üstüne yayılır ve kağıt yardımı ile rulo sarılır.  Yine kağıt yardımı ile  pişirme kabına yerleştirilir. Çırpılmış yumurta akı üstüne sıvanır ve galeta unu serpiştirilir.
180 derecede  kızarana kadar(1 saat) fırınlanır.




3 yorum:

  1. Eylül'cüğüm öncelikle bilgi paylaşımını asla ukalalık olarak görmem tam tersine müteşekkir oluyorum, keşke herkes paylaşsa, senin gibi ben de bazen - özellikle Türkçe konuşmak takıntımdan- bazı şeyleri söyleyince ukalalık olarak algılanma endişesi yaşıyorum:) halbuki öğrendiğini, bildiğini paylaşmak ne güzel bir şey...

    Kek harika gözüküyor, muhteşem, yumurtasız kek ilk kez duydum ve çok ilgimi çekti hele hele içinde tuz ve sirke de varmış ne kadar ilginç bu güzel görünüme göre lezzeti de böyle güzeldir diyerek denemek istiyorum şekerli keklere elveda demiştim ama tamamen kakaolu olunca bu kuralımı bozuyorum:)

    eline sağlık canım, afiyet bal olsun
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şaşırtıcı, nefis bir tadı var, malzemeler hayrette bıraksa da:-)

      Sil
  2. ah unuttum yazmışsın ya kremler, tereyağlar vs. bana da çok ağır geliyor görüntü harika ama çok ağır:((krem şantiler vs. kolesterol yükü...:((( anca çok az miktardaysa katlanabiliyorum..

    YanıtlaSil