Bu Blogda Ara

19 Mart 2013 Salı

Mısır Unlu Ekmek




Mısır ekmeğinin kendine has dokusu ve lezzeti var.  Uzun süreden beri aklımdaydı, ancak bugün denedim.  Elimdeki tariflere şöyle bir baktım; birbirine benzer miktarlarda, hemen hemen aynı malzemeler.  Hangisini denesem diye bir türlü karar veremedim. 
Aldığım mısır unu oldukça ince öğütülmüş, yine de sert ve tok bir ekmek olmasını istemediğimden beyaz un ile karıştırmak daha uygun geldi.   Sonra iki ekmek yaptım; birini mısır unu ve tam buğday unu karışımından, diğeri mısır unu ve beyaz undan.  Her ikisi de tuttu.


Fotoğraflar beyaz unlu ekmeğe dair, diğerinden fotoğraflanacak tek bir dilim kalmadı.
Seçmem gerekseydi hangisini seçerdim diye düşündüm. Zor seçim.  Aralarındaki tek fark tam buğday unun esmer ve kepekli oluşu ve dokusundaki tokluk.  Diğeri biraz daha yumuşak ve limon sarısı bir rengi var.

Malzemeler:

1,1/4  su bardağı  beyaz un
3/4 su bardağı mısır unu
0,5 paket çabuk maya
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1-2 tutam şeker veya 1 çay kaşığı bal
1 su bardağı ılık su

Üstüne:
susam, çörekotu, haşhaş tohumu

Tüm kuru malzemeler karıştırılır.  Karışımın ortasına yağ ve su eklenir ve kaşık yardımı ile kek koyusu bir kıvam elde edilir. Mısır unu çok fazla karıştırılmayı kaldırmaz, sertleşir.
Kek kalıbına pişirme kağıdı üstüne dökülen hamur 30 dakika kabartılır.
190 derecede üstü kızarana kadar fırınlanır(30-35 dakika)


1 yorum:

  1. Eline sağlık Eylülcüm ne güzel pişmiş, insanın canı çekiyor valla:)))biz Karadenizliyiz ya mısır ekmeği çok yapılır bizim orada ama ben alışmışım beyaz ekmeği daha çok seviyorum...
    sevgilerimle öpüyorum...unutmadan afiyet bal olsun

    YanıtlaSil