Bu Blogda Ara

15 Nisan 2013 Pazartesi

Lahana Musakka


Lahananın farklı bir tadı var ve değişik hazırlama biçimleri. İnce kıyıldıktan sonra tuz ilavesiyle ovulup bekletidiğinde, servis öncesi  karabiber, zeytinyağı ve tadınca sirke eklendiğinde nefis bir salata elde edilir.  Bir başka salata çeşidi ise bekletilmiş kıyılmış lahananın konserve mısır ile karıştırılıp sarımsaklı süzme yoğurt ile tatlandırılması.
Tuzlu salamurada ise turşu halini alır.  Lahana çorbası da çok  lezzetli, elbette kıvamlı çorbaları sevenler için.  Kavurmasına bol karabiber ile hafif acılık verildiğinde   etlerin  yanında süper garnitür olur.  Yemeği yapılır lahananın, çocukluğumdan kalan bir tat, anneannem yapardı: lahana  bir tatlı kaşığı füme kırmızı toz biber, 2-3 kaşık domates rendesi veya püresi, tuz ilavesiyle az yağda pişmeye bırakılır. Lahana suyunu salar ve su buharlaşana kadar ateşte kalır. Kavrulmaya başladığında üstünü
geçmeyecek  kadar su eklenir, bir avuç pirinç serpiştirilir ve tencerenin kapağı kapatılıp pirincin suyu çekmesi beklenir.  Ateşten almadan önce yemeğe birkaç kaşık süt kaymağı, o da yoksa yağlı süt eklenir, hem renk hem de tat vermesi amacıyla.  Nefis bir borani türü. Bir de dillere destan sarması olur lahananın. Standart iç ile(kıyma ve pirinç) sarılanı da var,  annem usulü olanı(dilim et, dilim domates) da var(o tarifi akıl edip almadığıma yanarım...)
Et ile birlikte uyum içinde bir sebzedir lahana. İster parça et, ister tavuk, hindi eti, hatta sucuk, macar salamı, ev yapımı sosis ve hatta da köfte ile harmanlandığında muhteşem bir  ana yemek olur.  Özellikle fırınlanması daha da tat kazandırır.   Pirinçli musakkası da lezzet konusunda fırında etli lahanayla yarışır. 
Lahana alışverişlerim biraz vakit alır çünkü aradığımı bulmak isterim(bazen ise bulduğumla yetinmek zorunda kalırım). Beyaz lahana ince yapraklı, kütür kütür gevrek ve gerçekten beyaz olmalı. Plastik görünümlü, sert damarlı, açık yeşil olanları hem  kuru hem de sert olurlar.  Ne yapalım, öylesiyle de idare ederiz...
Bu kez yeni bir tarif denemek istedim; kıymalı, pirinçli lahana musakka. Kıymalı yemekleri sevmem, sadece börekte, mantıda, bolonez soslu makarnada ve musakkada kullanmayı tercih ederim. Bugün fotoğraflar konusunda  hem amatör hem de geç kaldım, ileride telafi ederim inşallah. Tarife gelince:

Gerekli Malzeme:

1 ufak lahana(800 gr-1 kg): irice kıyıldı
1 kuru soğan: doğranmış
1 yemek kaşığı biber salçası, 0,5 yemek kaşığı domates salçası
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı: lahana için
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı: kıymalı iç için
350 gr kıyma
100 gr yıkanmış, bekletilmiş pirinç
tuz, karabiber

üstüne:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 yemek kaşığı un
1,5-2 su bardağı süt
2 yumurta, kaşar peyniri rendesi
tuz

Kıyılıp tuz ile ovulan lahana kavrulmaya bırakılır. Biber, domates salçası  ve daha sonra da karabiber eklenir.  Eğer kuruysa kavrulup yumuşaması için az sıcak su ilave  edilebilir.  Diğer yandan soğan ve kıyma içi hazırlanır. Yağda önce soğan kavrulur ve sonra kıyma eklenir. Baharatlar karıştırılır, bekletilmiş pirinç üstüne serpiştirilir ve  göz kararı sıcak su ilavesiyle kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pirinçler uzadığında ateşten alınır. 
Bütün bu süreçlerin sonunda lahananın yarısı fırın kabına dökülür ve üzerine kıymalı iç yayılır, kalan lahana ile üstü kapatılır. Az ölçüde sıcak su ilavesiyle 200-220  derecede fırınlanır. Suyunu çektiğinde hazırlanan sos dökülür, kızarınca fırından alınır.

Sos: Un yağda kokusu çıkana kadar kavrulur ve sürekli karıştırarak süt eklenir. Koyu kıvam aldığında ateşten alınır ve ılıklaşana kadar ara sıra karıştırılır. Yumurta, tuz  ve kaşar rendesi eklenir. 
Not: beşamel sostan farkı bütün yumurta katılması. İsteyen birkaç kaşık yoğurt ve birkaç yumurtayla aynı sonucu alabilir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder