Bu Blogda Ara

28 Mayıs 2013 Salı

Bugünkü eğlence: Kabaktan kayıklar ve Hindi etli, Bezelyeli kapama

 

Kızartması lezzetlidir; kabaklar incecik dilimlenir, tuzlanıp bir müddet bekletip, dilimlerin her biri una bulanıp kızgın yağda kızartılır. Çıtır, çıtır olur, yanında bir de koyu  yoğurt, sarımsaklı veya ilavesiz, yemeyip de ne yapacaksın.  Ya da bolca sarımsak, tuz ve zeytinyağı ile ezme yapacaksın, ki iyice dövmek gerek, pütürsüz kıvam alana  kadar.  Sonra,  bıçağın ucuyla ezmeden alıp  iki dilimin arasına sür, lokmalık sandviç yap. İlaç gibi gelir.  Kokusu mu? İlginç olan bu ya, doğru muamele gören sarımsak  kimseyi rahatsız etmez, nerede, nasıl, ne zaman  kullanıldığı önemli elbette.
Tava mücver iyi hoş; bol beyaz peyniri, yumurtası, az unu ile yine de da bence oldukça yağlı,  ağır.  Fırın mücver, börek kıvamında: unu bol ve pişerken kokusuyla  doyurur.  Kabak dolma klasik, geleneksel bir tat. Musakkası; dereotlu, pirinçli ve domatesli.
Uzun kabak girişi buzdolabındaki kabakları ne yapayım diye uzun uzun düşünmemden kaynaklandı. Sonunda atıştırmalık kabak kayıklarında karar kıldım.
Yapılışı kolay: kabakların kabuklarını şöyle bir hafifçe kazıdım ve uzunlamasına ikiye böldüm. Tatlı kaşığı yardımıyla etli kısımlarını çıkardım, tuzlayıp bir kenarda  beklettim.
Büyükçe bir kapta kabak kayıklarını birkaç dakika haşladıktan sonra kağıt havlu üstüne çıkardım. Kabakların etli kısmını, suyunu sıkıp ince kıydıktan sonra, az  zeytinyağında kavurdum. Ocaktan alıp ılık haldeyken içine rendelenmiş beyaz peynir ve miktarına göre yumurta, karabiber, az tuz(peynire göre) ekleyip karıştırdım.  Kayıkların içini doldurup üstlerine ince birer dilim kaşar peyniri koyup sonra   pişirme kağıdı üstüne yerleştirdim ve 200-220 dereceye ısıtılmış fırında kızarmaya  bıraktım.


Hindi etli, bezelyeli kapama.

Bu tarife yanlış bir isim düştüm belki, doğrusu bunu uzun düşünmedim, kapama kısmı hindi eti ve bezelye üzerine örttüğüm patates püresi   yüzünden geldi. Biraz çoban payı, biraz çoban kavurması benzetmesi oldu gibi, gibi. Çoban payı kısmı patates püresinden oldu(ki miktarını oldukça abartmışım),  kavurma kısmıysa hindi etini küçük küçük doğrayıp kavurduğumdan dolayı.  Zaten öyle başladım; bir miktar hindi eti vardı(but kısmından), onu kuşbaşından daha küçük
doğradım ve 1-2 kaşık zeytinyağında suyunu bırakıp kavrulmaya başlayana kadar ateşte çevirdim. Kavrulduğunda ince kıyılmış soğan ve iki-üç yeşil biber ile kavurmaya  devam ettim sonra baharatları ekledim: tuz, kekik, karabiber, füme kırmızı biber. Et sıcak su ilavesiyle  yumuşayana kadar hafif ateşte kaynadı ve  sonunda bezelyeyi (konserve) ekledim. Birinci aşama bu kadar. Bu arada patates püresini hazırladım; haşlandılar, preslendiler, tereyağı ve süt ilavesiyle kıvamı pürüzsüz, kadifemsi  yumuşaklıkta oldu. Fırın kabına boca ettiğim  etli bezelyeli karışımın üstünü patates püresiyle kapatıp 220 derecede fırınladım. Tadaa:

1 yorum:

  1. Eylül'cüğüm kabak kızartmasını sarımsaklı yoğurtlu çok severim ama seninki bir başka güzel, böyle hiç yapmamıştım görünümü de çok güzel, lezzeti de eminim harikadır, eline sağlık.
    sevgiler

    YanıtlaSil