Bu Blogda Ara
1 Ağustos 2013 Perşembe
Krem Karamel
Krem karamel; süt, yumurta, şeker, vanilya(ki onu hep atlamışımdır), karamel tadı ve hafif(diyet listesine giren), pürüzsüz lezzet.
Annem onu sofradan eksik etmediğinden ilk ne zaman tattığımı hatırlamıyorum. Hala kullandığım krem karamel kapları aslında onun ve oldukça eski. Ara sıra yenilerini almalıyım diye
hatırlatırım kendime, sonra gerekmiyormuş olmalı ki bunu hiç yapmadım. Krem karamelin ipeksi yüzeyine iki parmağımla hafif bastırdığımda kenarları kaptan ayrılır ve onu sevis tabağına tersüz
etmek çok kolay. Bu yüzden gösterişli porselen veya cam fırın kaselerine ihtiyaç duymadım. Annem, tatlıya oldukça düşkün olan babam yüzünden bu tatlıyı fırın tepsisinde pişirirdi. Aslında
pratikte daha kolay bir yol bu, yine de sadece samimi çekirdek aile ortamında geçerli. Misafire ise kaplar kişi başına hesaplanır, tatlı bir gün öncesi pişirilip bekletilir ki ertesi gün servis tabağına
formunda devrilsin. Yok evde biz bize yeriz derseniz, dalın kupanın içine, sorun yok:)
Bazı tarifler var ki, fazlaca evirip çevirmeye gerek yok, oldukları gibi bırakılmalı. Elbette bu benim düşüncem. Yeni lezzetler bulmak güzel, başarıp tutturanı da tüm samimiyetimle alkışlarım.
Yine de baharat manyağı yemekler, çeşitlilik katmanın zorlama gayreti, bir tek görsellik uğuruna saçma sapan icraatleri aklım kabul etmiyor. Her neyse, renkler ve zevkler tartışılmazmış:).
Krem Karamel
Krem:
1 lt süt
6 yumurta(küçük boy yumurta kullanılacaksa 7-8 adet)
1 su bardağı şeker
vanilya
Karamel:
yarım su bardağı şeker hafif ateşte eritilir, kararmaması(yanmaması) gerekir ki acılaşmasın. Fırın kaplarının dibini kapatacak kadar pay edilir.
Yumurtalar ve şeker tel çırpıcı yardımı ile iyice çırpılır. Kıvam aldıklarında karıştırmaya devam ederek süt azar azar, incecik akıtarak eklenir. Karamelli kaplara doldurulur ve yerleştirildikleri
derince fırın tepsisine yarılarına gelecek seviyede su koyup160 derecede pişmeye bırakılırlar. Fırına göre pişme süresi 1 saatten 1,5 saate varabilir. Önemli nokta ise tepsideki suyun fokur fokur
kaynamaması. Eğer öyle olursa krem karamel ipeksi bütünlüğünü kaybeder. Tat aynı, sadece pütürlü bir görüntüsü olur.
Kolay gelsin:)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder