3 Aralık 2013 Salı

Sadece Damak Tadı




Tipik bir ingiliz lezzeti Shepherd's Pie kıymalı, sebzeli üzeri patates püresi ile kaplanmış güveç yemeği. Güveçte hazırlanır veya hazırlanmaz, kişinin kendi bileceği bir şey, kısaca, herhangi bir fırın
kabında da tadından bir şey kaybetmez.  Popüler ismi ile takdim edilen yemek, bence, orijinal tarife sadık kalınarak hazırlanmalı.  Eğer öyle olsaydı google'de aynı başlık altında birbirinden farklı
tarifler bulunmazdı.  Elbette bunlar benim düşüncelerim, fikirler tartışılır ve yemek konusunda uzman görüşler önemli ve aslında biraz esnek olmaktan zarar da gelmez. 

İnternet sayesinde dünya küçüldü, uzaklar yakın oldu, farklı kültürleri tanımak mümkün ve kolay oldu. Kısaca, şu veya bu ülkenin insanlarının yedikleri içtikleri eğer damak zevkinize uyuyorsa
kim ne diyebilir ki?..  Herhangi bir mutfak kültürü hayranlığım olmadı, zorlama trendlerin peşine düşmedim, içeriğine bakıp tatmak geldiyse içimden tadarım, dilime damağıma bayram ettirenlere
mutfağımın kapılarını ardına kadar da açarım.  Aynen Shepherd's Pie ile olduğu gibi.

Bu yemeği farklı şekillerde pişirdiğim oldu, her defasında malzeme, vakit ve ruh halim belirleyici oldu. Son deneme ise orijinale en yakın olanı(kaynaklar öyle çeşitli ki biraz şüphe etmemek elde
değil). Bu sebeple hazırlanışına sadık kalıp malzemelerin miktarı ve çeşidinde rahat davrandım.  İşte böyle:

700 gr iri çekilmiş kıyma
1 kuru soğan, 2 diş sarımsak(ince kıyılmış)
2 havuç(küp küp doğranmış: nohut büyüklüğünde)
1 bezelye konservesi(suyu süzülmüş)
riviera zeytinyağı
tuz, karabiber, dağ kekiği, birkaç dal taze biberiye(ince kıyılmış)
Püre:
birkaç haşlanmış patates,  tereyağı, tuz, karabiber, süt, kaşar peyniri rendesi

Soğan, havuç ve sarımsak yağda kavrulur. Kıyma eklenir ve karıştırarak pişmesi sağlanırken baharatlar ile tatlandırılır.
Karışımı yayvan güveç kabına veya benim yaptığım gibi herhangi fırın kabına döküp üzerini hazırlanmış olan patates püresi ile kapatılır. Çatal yardımı ile üzeri çizilir, 225 dereceye ısıtılmış fırında 50 dk pişer(veya üzeri kızarana kadar). Kolay, lezzetli ve doyurucu.

 

Böyle bir yemeğin ardından tatlıya yer kalmıyor, yine de hafif tatlılar olabilir. Yine daha önce burada    yayınladığım, bu kez portakallı



veya burada  çikolatalı puding ve kedi dili bisküvileri ile denediğim.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder