18 Ocak 2014 Cumartesi

Ricotta ve damla çikolatalı crostata

Bir italyan lezzeti olan crostata tart hamuru ve farklı dolgularla( tatlı veya tuzlu) yapılır. Reçelli, meyveli, çikolatalı, çikolata kremalı, ricottalı, mascarponeli, Mısır unlu( Crostata polenta), kakaolu
v.b.  Bu tarifi burada  görüp denemek istedim.

 Hamuru:

 250 gr un, kabartma tozu(yarım paket), vanilya
 100 gr toz şeker
 1 yumurta
 120 gr tereyağı

Un, kabartma tozu ve vanilya karıştırılır. Unun ortasında açılan çukurda yumurta, şeker ve küçük parçalara doğranmış tereyağı konup yoğurulur ve sert olmayan hamur elde edilir. Hazırlanmış olan
hamur şeffaf folyoya sarılıp buzdolabında 30 dk bekletilir.


İçi:

 250 gr ricotta ya da tuzsuz, kahvaltılık lor peyniri
 1 yumurta, 3 yemek kaşığı toz şeker
 100 gr damla çikolata
- hepsi karıştırılır



Buzdolabından alınan hamurdan yumruk büyüklüğünde parça ayırıp diğerini şeffaf folyo üstünde fırın kabı büyüklüğünde açılır(22-24cm) . Yağlanıp unlanmış kaba tersyüz edilip folyo çıkarılır,
çatal yardımı ile tabanda delikler açılır.


Ricotta ve çikolata karışımını hamurun yüzeyine boşalttıktan sonra ayrılan hamurdan kapak açılır. Yine şeffaf folyo üstüne açılan hamur ile iç malzeme kapatılır, crostata'nın kenarları sıkıştırılır.  170 derece ısıtılmış fırında 40-45 dk pişmeye bırakılır.
Pişirildiği kaptan doğurduktan sonra kolayca çıkarılır. Üzerine pudra şekeri serpilir.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder