16 Temmuz 2014 Çarşamba

Sandviç ekmeği



Ekmek denemelerine  devam

Basit, ölçüler farklı olsa da, mutfakta vakit geçiren herkesçe bilinen bir tarif.  Poğaça, sandviç,
ekmek, pide hamuru birbirine benzer. Geriye kalan damak tadı ve kişisel seçimler.
Mayalı hamuru hazırlamanın, pişirmenin elbette püf noktaları var, tıpkı kek, kurabiye, böreklerde gibi.
Una ilave edilen su/süt ne gereğinden sıcak ne de soğuk olmalı. Yumurta eklenen hamur biraz daha
nazlıdır, lakin tadı da zengin.  Fırının ısısı önemli. Bu işin ustaları pişirme esnasındaki nem oranını  hesaplarlar.
Ya küçük bir kap su ile birlikte pişirilir ekmek ya da ekmeği sürerken fırın tabanına bir miktar su atılır.
Turbo fan  çalıştırılmadan pişirilmeli ekmek, aksi halde kurur, ufalanır.
Kalıpta ekmek pişirdiğimde hamuru daha cıvık bırakıp kalıbın içinde mayalanmasını bekletmek tercihim.
Bunun gibi sandviç ekmeklerini ise daha elastik bir hal almalı hamur.
Sonuçta, daha kırk fırın ekmek pişirmem gerek bu işi öğrenmem için:)



Sandviç ekmeği

Gereken malzemeler:
3  bardak un
çabuk maya
1,5 yemek kaşığı şeker
1 1/4 tatlı kaşığı tuz
1 yumurta
1/4 bardak zeytinyağı
1 bardak ılık su

Üstüne: yumurta

Un elenir, tuz, maya ve şeker ile karıştırılır.
Yumurta çırpılır, ılık su ve yağ eklenerek unun ortasına açılan çukura boca edilir.
Bir müddet karıştırıp unlu tezgahın üzerine alınıp sert olmayan elastik hamur elde
edilene kadar yoğurulur.
Yağlanmış kapaklı derin kapta 1 saat veya gerekirse daha fazla kabarmaya bırakılır.
Süre sonunda hamur hafifçe toplanarak (yeniden yoğrulmasına gerek yok) 9-10 beze
koparılıp, unlanmış hamur tahtası üzerinde yuvarlanır.  Sandviç topakları 45-50 dakika
tepsi içerisinde bekletilirler.
Yumurta iyice çırpılarak ekmeklerin üstüne sürülür. 180 derece ısıtılmış fırında pişirilirler.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder