Bu Blogda Ara

15 Eylül 2014 Pazartesi

Fırında tam buğday unlu, kabaklı mücver ve irmik helva



Mücver diye adlandırılsa da bu bir hamur tuzlusu. Mücverin yağda kızartılmışının kalorisinden kaçma bahanesi, kabaklı tuzlu kek, hatta çörek.
Defalarca denediğim bir tarif. Her denemede eklediğim veya eksilttiğim malzemeler olmuştur. Bazen defterimde yazdığım tarifi adım adım uyguladım, bazen göz kararı,
akılda kalanlarla hazırladığım bir hamurişi yiyecek.
Bu son denemenin diğerlerinden farkı: tam buğday un. Hatta bundan sonra bu gibi sebzelerle hazırlayacağım tart, çörek ve böyleleri için sadece tam buğday unu kullanmanın daha pratik
olacağını anlamış oldum. Elbette yemek işinin ustaları bunu iyi bilir, ben denemelerle öğrenmekteyim.
Kabağın nemini en iyi dengeleyen tam buğday unu oldu. Beyaz un ile yapıldığında mücver biraz ağır ve hatta yapışkan olur. Fırında ne kadar kızartılsa da alt ve üst kabuk arasındaki nemli
tabaka kalır. Kullandığım malzemeler her ne kadar göz kararı olduysa da ölçüde yansıtmaya çalışacağım.

3 yumurta( küçük ise yumurtalar 4)
5 yemek kaşığı zeytinyağı( yarım bardak civarı)
Tuz, karabiber,
İsteyen dereotu, maydanoz kullanabilir
150 gr (200 gr) beyaz peynir ezilir/rendelenir Beyaz peynir yağlı ve yumuşak olmamalı, karışması zor olur.
Bir buçuk su bardağı tam buğday unu.
1 kabartma tozu
4 - 5 kabak(küçük ve taze, çekirdeksiz) rendelenip tuzlanmış
Yumurtalar iyice çırpılır, yağ eklenir. Un ve baharatlar eklendiğinde hamur ağırlaşır bu yüzden kaşık ile karıştırılır. Otlar ve suyu iyice sıkılmış kabak eklenir.
Kıvam kek hamurundan daha koyu, akıcı olmamalı.
Pişirme kağıdı ile kaplı fırın kabına dökülür, üstü düzlenir ve 190-200 dereceye ısıtılmış fırında pişirilir. Fırına göre 30-45 dk sürer pişmesi bu yüzden kürdan ile kontrol edilmeli.




İrmik helvası



1 su bardağı şeker 2 bardak su ile ocağa konulur.
0,5 su bardağı yağ( ben zeytinyağı kullandım) tencerede kızdırır ve içine bir küçük paket çam fıstığı atılıp kavrulur. 1,5 su bardağı irmik eklenir, altın sarısı rengi alana kadar sürekli karıştırarak
kavrulur.
Kaynamakta olan şerbet kavrulmuş olan irmiğe eklenir. Bu işlem esnasında dikkat edilmeli, su eklenirken irmik hızlıca karıştırılmalı.
2-3 dakika karıştırılır ve üstüne bez örtülür kapak kapatılır. 20-30 dakika sonra açıp çatal ile karıştırılır ve tekrar demlendirilir.
Yarım ölçü tarifidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder