Bu Blogda Ara

8 Şubat 2015 Pazar

Yaradanın insanı donattığı akıl ve irade ile


Her ne ile meşgulseniz kısa süreliğine bırakın. Oturun veya ayakta kalmak isterseniz öyle kalın. Ya da sadece zihninizi yoklayın, bir iki dakikalığına. Hatırlamaya çalışın, kutlayıp kutlamadığınız  özel günleri.  Merak edip araştırın, nedenleri ve sonuçları. 
Elbette ki irade sahibisiniz. Elbette ki taraf olabilirsiniz. Fakat. Dürüst olun. Tek koşul bu. 

Anneler Günü( her Mayıs ayının ikinci pazarı),
Babalar Günü( her Haziran ayının üçüncü haftasının pazar günü),  
Dünya Çocuklar Günü(1 Haziran), 
1 Nisan Şaka Günü, 
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 
Dünya Emek Günü( 1 Mayıs)
Dünya Tiyatrolar Günü(27 Mart), 
Dünya Gazeteciler Günü(10 Ocak), 
Dünya Barış Günü(1 eylül) , 
Dünya Sağlık Günü(7 Nisan) ve  uzun bir liste.

Tek bir gün mü hatırlarız anne, babamızı?  Tek bir gün mü önemseriz çocukları? Bir tek günü süsleyip sunmakla ödenir mi emeğin hakkı?  Dünya Barışı bir tek gün mü anımsanır? 

Bu satırları yazmamın nedeni yaklaşan Sevgililer Günü oldu, evet. Kutlayıp kutlamamak, benimseyip benimsememek  ayrı konu. Değil mi ki insan özgür irade sahibi, seçimler kişisel, buna göre herkes seçiminde özgür.    
Şu gün veya bu gün diye çirkefin altını üstünü eşeleyenler kendi irade özgürlüklerinin farkında olsalar burun kıvırmak, çamur atmak için efor sarf etmezler.  Kutlasalar veya kutlamasalar, kim karışır onlara?!..  
Sevgiliye her gün sevgili olun, anneye, babaya evlat, emeğinizin arkasında, mesleğinizin zirvesinde...  Kutlamayın veya kutlayın.  



Aziz Valentin'in hikayesi

İmparator 2. Claudius, Roma’yı kendi katı kuralları ile zalimce yönetirdi. En büyük sıkıntısı, ordusunda savaşacak asker bulamamaktadır. Bu durumun tek nedeni aşktı. Romalı erkekler aşklarını, eşlerini bırakmak istemiyordu. Bu yüzden Claudius, Roma’da tüm nişân ve evlilikleri yasakladı.

Aziz Valentine, Claudius zamanında Roma’da yaşayan bir papazdı. Papaz arkadaşı Aziz Marius ile birlikte, Claudius’un yasağına karşın, çiftleri gizlice evlendirmeyi sürdürdü. İmparator bu durumu öğrendi ve Aziz Valentine tutuklandı.

Cezası, sopa ile dövülerek öldürülmek oldu. MS 270’in 14 Şubat günü, Hıristiyan şehitliğine gömüldü. Bu olaydan 226 yıl sonra, 496’da Papa Gelasius, Aziz Valentine’i onurlandırmak için Şubat 14’ü Aziz Valentine Günü olarak belirlemiştir.

Yıllar geçtikçe yavaş yavaş Şubat 14 sevgililerin, âşıkların birbirlerine aşk mesajları yolladığı, hediyeler aldığı bir gün haline geldi. Aziz Valentine de bütün sevenlerin koruyucu azizi haline gelip böyle de anılmaya başlandı.
******
Sevgililer Günü, 1800’lü yıllardan sonra Amerika ’da Esther Howland’ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana günümüzde daha çok sayıda insanın kutladığı toplumsal bir olay haline geldi. Artık dünyada günler öncesinden her yer kırmızı kalpler ile, güller ile donatılmaya başladı.





2 yorum:

  1. Böyle ilginç ve acıklı bir hikayenin, böyle güzel bir güne dönüşmemesi bence olmazdı:)
    kutlayan kutlasın tabii ki de, kime batıyor Eylül'üm? Ben de melek kızım Prense, yaramaz oğluşum Bücürük'ü anarım bu güzel günde:)
    sevgilerimle

    YanıtlaSil