21 Haziran 2015 Pazar

Tavalokum, cantık ve börek

Tavalokum veya tavalukum, bilinen bir Kırım  lezzeti. Asıl tarifte yağlı kıyma, patates, biber,
 soğan, domates ile hazırlanan iç dolgusu kullanılır.  Mayalı hamurdan bezeler kopartılıp avuç
içinde açılır ve ortasına iç konup kapatılır.
Tavalokum biraz dızmana böreğine benzer. Dızmana böreği hem batı hem iç Anadolu
mutfaklarında yer alır. Kıyma, patates yerine iç olarak lor veya beyaz peynir kullanılır.  Aynı
şekilde hamurdan daha küçük bezeler kopartılıp peynirli iç konulup kapatılır. Üzerine yumurta
 ve krema veya yumurta az yoğurt ve yağ sıvanır.  Dızmana  hazırlamanın bir başka şekli ise
ceviz büyüklüğünde hamur topaklarını fırın tepsisine yan yana dizip, tepsi tam dolduğunda baş,
işaret ve orta parmakları birleştirip her topağın üstüne hafifçe bastırmak. Üzerine
ezilmiş peynir, bir iki yumurta, az yağ veya sadece biraz yoğurt, iki yumurta ve biraz yağ
karıştırılıp  dökülür.
Tavalokum tarifini
burada ve
burada görebilirsiniz.

Ben bu eski tariften sadece esinlendim.
Mayalı hamurun içine patatesli beyaz peynirli baharatlı iç kullandım.
Hamuru:
3-4  bardak un
1 bardak ılık su
1 tatlı kaşığı tuz,
1 yemek kaşığı şeker
1 çabuk maya
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Hamur iki katı olana kadar kabarmaya bırakılır.
İç:
birkaç haşlanmış patates, biraz beyaz peynir, karabiber, kekik, tuz v s
patatesler peynirle birlikte ezilir, baharatlar eklenir
Kabarmış olan hamurdan bezelere içten konulup tepsiye dizilir ve bir müddet kabarması
beklenir.Üzerlerine yumurta sarısı ve birkaç damla zeytinyağı karışımından sürülür, 190-200 derecede fırınlanır.

 
 
 
 
 
Patatesli içten artınca hazır yufka ile börek yapılır:)
 

 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder