Bu Blogda Ara

5 Ocak 2016 Salı

Damak tadı için doğru tarif



Sebepli veya sebepsiz, her gün olmasa da,  yemek tarifi aradığım sık olur.
Mutfakta çok vakit geçirmek değil,  yiyecek bir şeyleri hazırlamaktan haz duymak lezzeti yakalamaya yarar. Öyle olunca internette uçuşan sayısız tariflerin arasında doğru olanı seçebilirsiniz.
Eğer sadece açlığınızı bastırmak için sofraya oturduysanız, dünyanın en lezzetli yemeği de gelse, bunun tadına varmazsınız. Eğer damağınızdaki şenliği keşfetmişseniz her lokmada onu arar durursunuz.

Ben bu konuda iddialı değilim, denemelere devam etmekte yarar olduğuna inanırım.

Ekler tatlılarını hazırlamak zaman ve  çalışma gerektirir. Birçok tarif biriktirdim ve hepsini denedim. Vanilya, limonlu, çikolatalı dolgu kremalısını denedim.
Tereyağlı, zeytinyağlı Şu hamurunu denedim.  Hepsi tuttu. Yine de yıllar önce ilk deneyimim için kullandığım tarif, o bir numara!..

O tarifte zaman zaman tek değişen şey kreması olur. Bazen limonlu, bazen vanilyalı, bazen de bugün olduğu gibi çikolatalı.

Şu hamuru:

0,5 lt su
125 gr tereyağı
Bir tutam tuz
Birkaç damla sirke
250 gr elenmiş un

7 adet yumurta

Kaynamakta olan(tereyağlı,tuzlu,sirkeli) suyun içine un  eklenerek hızlıca ocağın üstünde birkaç dakika süreyle karıştırılır. Topaklanmamasına dikkat edilir, hamur tencereden ayrılmaya başladığında ateşten alınıp ılınıncaya kadar karıştırılır.

Hamur sıcaklığını kaybettikten sonra yumurtalar, her defasında bir tane olmak üzere, iyice karışmaları sağlanır.

Sıkma torbası yardımı ile istenilen büyüklükte fırın tepsisine hamurdan sıkıp 200 derecede ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişmeye bırakılırlar.


Dolgu kreması:

1  su bardağı şeker
2 çay bardağı un
4 adet yumurta
Yarım limon kabuğu rendesi
50 gr kakao
3 su bardağı süt

25 gr tereyağı

Tüm malzemeler iyice çırpılır, ocakta devamlı karıştırarak pişirilir. Soğuduktan sonra krema pompası yardımı ile artık soğumuş olan şu hamurların içine sıkılır.

Glazür:

250 gr damla çikolata
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Çikolata benmari usulü eritilir, (parlaklık için)zeytinyağı eklenir.

1 yorum:

  1. Sevgili Eylül, bu paylaşımın gözümden kaçmış. Ay ne severim, ne severim....mutlaka yanında çay içerim, çayı çok yakıştırırım zaten tüm pastalara...eline sağlık, ama ben hiç denmeyeyim zor geldi zaten yazmışsın:)))çok canım çekince pastaneden alıyorum artık ne yapayım:((tabii el emeği göz nuru gibi olmaz...
    sevgiler :) afiyet olsun

    YanıtlaSil