9 Mayıs 2016 Pazartesi

Paskalya Çöreği





Un
2-3 yumurta( oda sıcaklığında)
125 ml süt (ısıtılmış)
130-150 gr toz şeker
Yarım tatlı kaşığı tuz
80 gr tereyağı
Bir paket çabuk maya
Portakal kabuğu rendesi


Üstüne:
Bir yumurta sarısı, bir yemek kaşığı süt, az zeytinyağı
Toz şeker


Hamur yoğurulurken kullanılmak üzere tereyağı eritilir.
Yumurtalar şeker ile birlikte iyice çırpılır.
Una maya, tuz ve az şeker karıştırılıp  süt , yumurtalı karışım, portakal kabuğu  veya vanilya  unun ortasına dökülüp sert olmayan hamur yoğurulur.
Tarifin püf noktası yoğurmakta: hamuru bastırarak değil çekip katlayarak yapılmalı.  Her defasında eller tereyağına batırılır, hamur  pürüzsüz bir hal alana kadar işlem tekrarlanır.   Üstü örtülüp  kabarması için bekletilir.
Hazır olduğunda ikiye sonra her biri üç bezeye bölünür.
Üç beze ayrı ayrı dikdörtgen açılıp üzeri hafif yağlanarak sıkı rulo yapılır.
Üç rulo bir ucundan birleştirip örgü yapılır. Diğer üç beze de aynı şekilde hazırlanır.
İki adet dikdörtgen kek kalıbına yerleştirilip bir süre daha kabarmaya bırakılır.
Tekrar kabaran örgü çöreklerin üzerine yumurtalı sütlü karışımdan sürülüp üzerine toz şeker serpiştirilir.
170-180 dereceye ısıtılmış fanlı fırında pişirilir.

Not:
Çörek sade, çikolatalı, haşhaş ezmeli, kuru meyveli, cevizli, reçelli yapılabilir.
Aynı hamurdan peynirli veya tatlı iç dolgulu ay çörekleri olarak hazırlanabilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder