18 Kasım 2016 Cuma

Portakallı, çikolatalı kurabiye




Tarifi ilk okuduğumda bu kurabiyeyi yapmaya karar verdim.  Nedeni ise portakal kokusu ve benim için "aklıbaşında" bir tarif olması.  Kullanılan malzemenin çokluğu veya azlığı önemli değil; öngörü , mantık.  Yemek tariflerinde mantık mı?  Tamam, tutarlılık, denge, uyum veya bir çok kelime daha.  Şundan biraz, ondan biraz,  bir yere kadar.  Uydurmaya değil, deneye dayanır  bu iş. Bize kalan tatmak. Bundan sonrası kişiye özel tarif güncellemeleri; kimi şekeri çok bulur, kimi tuzu.
Kısaca, eğlenceli bir çalışmaydı, sonuç lezzetli...
Ve  tarifi yayınlayan  http://buonafurcettaivana.blogspot.com 'dan İvana ' nın dediği gibi:  hediyelik😊

Malzemeler:

360 gr , yarım paket kabartma tozu ile elenmiş Un
100 gr toz şeker
1 yumurta
80 gr küçük kesilmiş soğuk tereyağı
1 portakalın kabuğu rendesi ve suyu
40 gr damla çikolata veya kesilmiş  bitter çikolata

Kurabiyeleri yuvarlamak için:  bir kaç kaşık toz şeker ve ayrıca birkaç kaşık pudra şekeri


Derin kaseye kabartma tozu ile elenmiş unu alıyoruz.  Şeker, yumurta, yağ, çikolata, portakal kabuğu rendesi ve suyunu ekleyip yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamuru şeffaf folyoya sarıp 30 dk buzdolabında dinlendiriyoruz.
Süre sonunda hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp önce toz şekerde sonra pudra şekerde yuvarlayıp  fırın tepsisine aralıklarla  yerleştiriyoruz.
180 derecede 15-20 dk pişer. Orijinal tarifte 15 dk diye belirtilen pişme süresi fırına göre değişir.





1 yorum: