Bu Blogda Ara

9 Ocak 2017 Pazartesi

Makarnalı beyaz lahana tarifi

Fırında makarnalı beyaz lahana yemeği

Bu yemeğe verilen orijinal isim bu, lakin  itiraf etmeliyim ki aklımdan "daha bir afili adı olmalı" diye geçmedi değil.  Dolması, kavurması, etlisi etsizi, salatası, turşusu; beyaz lahananın sofrada sessiz hakimiyeti var gibi gibi:)

Alttaki tarif oldukça eski bir yemek kitabından alıntı. Değiştirdiğim tek şey üstünde kullandığım beşamel sos. Orijinalindeki sos malzemesini de altta belirttim.

Avrupa'da peynirli, yumurtalı fırınlanmış yemekler, Doğuya gittikçe kavurma, etli kapama olarak tercih ediliyor.  Damak zevki tartışılmaz.

Bu yemeğe gelince; lezzetli, farklı, denemeye değer. İster ana yemek, ister ara sıcak veya soğuk;)  ister köfte, ister hindi tandır yanına yakışır.  Yine de damak zevki tartışılmaz.  Keyif, sahibine özeldir;)



Gereken malzemeler:

1-1,5 kg beyaz lahana
200 gr makarna
Tuz, karabiber,
Zeytinyağı
3/4 su bardağı rendelenmiş peynir(rendelenmiş pizza peyniri veya yağlı beyaz peynir)

Beşamel Sos;
Tereyağı
1 tepeleme yemek kaşığı un
1,5 su bardağı süt
Tuz
Karabiber
1 yumurta

Üstüne;
rendelenmiş kaşar peyniri

Lahananın üst yaprakları çıkarılır ve daha kolay doğranması için dilimlenir. Her parça ince ince kıyıldıktan sonra derin bir kaba alınıp tuzlanır ve iyice ovuşturulur. Zeytinyağı eklenmiş tencereye alınır, karabiber serpiştirip yumuşayana kadar kavrulur.
Diğer yandan 200 gr makarna haşlanıp süzgece alınır. Kavrulmuş olan lahanaya makarna ve rendelenmiş peynir karıştırılıp yağlanmış fırın kabına yerleştirilir.
Sosun hazırlanması için un tereyağında sararmadan kavrulur ve süt eklenir, karıştırarak koyulaşması sağlanır. Orta kıvamda bir sos olmalı; ne çok fazla akışkan ne de çok koyu olmamalı. Tuz ve karabiber ile tatlandırılır ve yumurta eklenerek hızlıca karıştırılır.
Fırın kabındaki makarnalı lahananın üzeri sos ile kaplayıp üstüne rendelenmiş mozarella veya herhangi eriyen beyaz peynir serpiştirilir. 220 derecede fırınlanır.
Fırından almadan önce üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ekleyerek kızarana kadar bekletilir.

Not:
Bu yemeğin orijinal tarifinde beşamel sos yerine bir bardak süt veya yoğurt ile çırpılmış 3 adet yumurta kullanılmıştır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder