Bu Blogda Ara

21 Nisan 2019 Pazar

Kapitalizm kazandı, sosyalizm nasıl çöktü

Kandırmaca

Bu bir analiz değil. Yüksek sesle dillendirmek istemediğim bir başkaldırı olabilir. Haksızlığa uğrayıp da sistemin çarkında öğütülmekten kaçamama çıkmazı.  İyi veya kötü, doğru veya yanlışı anlatmayı geçtim.  Hepimizin içinde hapsolduğumuz kandırmacadan, yani hayattan yanadır şikayetim. Her zamanki gibi.
Ne de güzel kandırıyoruz kendimizi. Hayranlık duyulacak kadar mükemmel bir çalışma. Bilmediğin, hayal bile edemediğin bir yer var senin adına karar verilen.  Çarkın dönmesi gerek.
Kimileri ezik, kimileri kazanan olması belirleyen bir zümre var.  Komplo teorisi diyebilirsin. İster inan, ister inanma.  Özgürlüğün bu kadar. 
Şans, imkan meselesi diye kandırıyoruz kendimizi. İstesek de, çok ama çok istesek de, üstüne üstlük  bir de yapabilecek kadar donanımlı olsak da, yetmez,  karar mekanizması var.  Görünür, lakin anla(t)şılmayan.
Önümüze bir yem bırakılır ve koşarız durmaksızın. Koşarız, yanıbaşımızda koşanı geçmek, mağlüp etmek için.  Koşarız, üstünlüğü yakalamak için. Birbirimizi alt etmek için nefes alır hale geliriz.  Dünyaya gelişimizi fırsat bilip, gidişimizi unutarak hırsımıza yenik düşeriz. Görmezden geliriz. Haksızlıkları, insanlığımızı... Kovalarız birbirimizi. Birileri kıs kıs gülerek izler. Bir başka birileri ellerini ovalar. Kazançlar onların, kayıplar hepimizin.
Sosyalizm(toplumculuk) nasıl çöktü.
Ufak ufak çöktü. Herşeye sahip olmak isteyenlere göre masraflıydı çünkü. Toplumun her ferdini güvende tutmak masraflı. Paylaşmak herkesi eşitledi, masraflı. Üstelik, eğitim, sağlık ücretsiz. Rekabet yok. Eşit şartlar. Durup dururken zenginleşmek yok. Nerede çalışırsan çalış, eğitimini devam ettirdiğin kadar ilerleyişin olur.
Eğitim derken; hakkı verilir bilimin. Bu yüzdendir ya sorgulamak, tartıp ölçmek, haddini bilmek, kısaca: akıllı olmak...  Haa, akıllı insanı kandırmak zor. Aydınlığın farkına varan karanlığa dönmek istemez çünkü.
Bu yüzden çöktürülür sosyalizm. Başarısızlığından değil. Belli bir zümrenin işine gelmediğinden.
Dini alet edecek kadar gözünü güç/para hırsı bürümüşlerin işine gelmediğinden.  Sosyalizm çöktürülmeliydi bu yüzden. Karanlıkta kalmalıydı köleler. Soru sorulmamalı, hak aranmamalı, sadece ve sadece  itaat etmeli. Kapitalizme. Sermayesi olana.
Köle edildiğimizi inkar ederek kandırırız kendimizi.  Özgürce...

eylül

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder