10 Eylül 2010 Cuma

Baklava

Malzeme:

2 adet yumurta, 1 büyük su bardağı süt, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 tutam tuz, un, açmak için 200-250 gr buğday nişastası
Üstüne:
250 gr Sana(hamur işi) veya tereyağı
Şerbeti:
5 su bardağı toz şeker, 5 su bardağı su, yarım limonun suyu
İçi:
300 gr ceviz veya fındık içi : dövülmüş ve 1 su bardağı toz şeker ile karıştırılmış
Yapılışı:
Önce şerbeti hazırlanıp soğumaya bırakılır.

Unun ortasına yumurtalar, sıvı yağı, tuz, süt karıştırılarak sert olmayan, ele yapışmayan hamur tutulur. 15 dakika dinlendirilir. Tekrar yoğurularak üç topağa bölünür.
Her topaktan ayrı ayrı 10'ar eşit beze yuvarlanır, toplam 30 adet. Nişastanın yardımı ile her 10 beze ayrı ayrı servis tabağı büyüklüğünde açılır, üst üste(aralarına da
nişasta serpilerek) konur. 10 adet tamamlandığında oklava ile hepsi birden fırın tepsisi büyüklüğünde açılıp yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Üstüne ceviz veya fındık
içinin yarısı serpiştirilir. Aynı işlem bir sonraki 10 beze için tekrarlanır. Kalan son 10 beze ile son kat tamamlanır.
Baklava kesilir, yağ eritilip kaynadığında kaşık kaşık üstüne dökülür ve 180 dereceye ısıtılmış fırına verilir. Yaklaşık 40 dakika pişirilir, ancak tepsiyi sallayarak içinin pişip pişmediği kontrol edilebilir.

Baklava fırından alınır alınmaz soğumuş olan şerbeti verilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder