3 Kasım 2012 Cumartesi

Tadımlık


Sonbahar bana salkım salkım üzüm hatırlatır. Bağ bozumunda kesilen asma dalları kilerin kirişlerindeki çengellere asılır ve salkımlar taa ocağın başlarına kadar  dayanır. Üzüm tanelerindeki tatlı su çekile çekile lezzetli bir şerbete dönüşür, tadına doyum olmaz.  Elmalar  tek tek kağıda sarılıp kasalara dizilirler, ayvalar henüz  tam olgunlaşmamış. Kış kavunları serin kilerin bir başka köşesinde file torbalara konup asılırlar, yere değmemesi lazım. Topu topu üç-dört tane olur, tadımlık,
misafirlik.  Yine de en çok kurumaya yüz tutmuş üzüm tanelerinin tadı hoşuma gider. 
Uzun süredir yemek tariflerine yer veremedim, belki de o kadar da uzun değil, kayıtlara bakmam lazım sadece. Neyse, önemli değil, uzun kış günlerinde  enerji  ihtiyacı bir yandan, soğuk diğer yandan sıkıştırınca  telafi ederim nasılsa. 
Bayram gelip geçti, evde yine baklava(tarifi blogda mevcut) telaşı oldu, geleneksel:


Uzun süredir  ilgimi çeken kolay bir tarifi denedim, yine "Büyüksün Patates!" dedirten:-)
 
İstanbul Köftesi
Köfte:
6-7 tuzlu suda haşlanmış orta boy patates, 1 yumurta sarısı ve 2 bütün yumurta
İçi:
300 gr kıyma, tuz, karabiber, kızartmak için az sıvı yağ
Pane:
1 çırpılmış yumurta, az un
Yapılışı:
Patatesler püre yapılır ve 2 tam yumurta ile 1 yumurta sarısı iyice yedirilir. Kıyma kavrulup tuz ve karabiber ile tatlandırılır. Patates karışımından topaklar alıp avuç içinde açılır ve her birinin ortasına kıymalı içten bırakıp kapatılır. Köfteler hafifçe bastırılıp önce una sonra yumurtaya bulanarak kızgın yağda kızartılır.
 

Birkaç gün sonra ise patatesli salata yaptım. Patates ile yapılan öyle çok  yemek çeşidi var ki, kitabı bile yazılır dersem abartmış olmam. Bu tarife benzer çok salata
var lakin onlardan birini örnek alıp yapmadım, daha çok malzemeye göre uyarladım.
 
Mısırlı Patates Salatası
 
5-6 haşlanmış orta boy patates
                                                            1 mısır konservesi
                                                  yarım atom salata yaprakları, 1 yeşil biber
                                              1-2 yemek kaşığı mayonez, 1 bardak süzme yoğurt
                                              3-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı, 1-2 diş sarımsak
                                                                          karabiber, tuz
                                                İstenirse: maydanoz ve ince doğranmış jambon

Yapılışı:
Patatesler küp küp doğranır ve küçük doğranmış diğer malzemeler ile birlikte karıştırılır. Mayonez, zeytinyağı, ezilmiş sarımsak ve süzme yoğurt baharatlandırılır ve salataya eklenir.


Afiyet Olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder