Sonbahar bana salkım salkım üzüm hatırlatır. Bağ bozumunda kesilen asma dalları kilerin kirişlerindeki çengellere asılır ve salkımlar taa ocağın başlarına kadar dayanır. Üzüm tanelerindeki tatlı su çekile çekile lezzetli bir şerbete dönüşür, tadına doyum olmaz. Elmalar tek tek kağıda sarılıp kasalara dizilirler, ayvalar henüz tam olgunlaşmamış. Kış kavunları serin kilerin bir başka köşesinde file torbalara konup asılırlar, yere değmemesi lazım. Topu topu üç-dört tane olur, tadımlık,
misafirlik. Yine de en çok kurumaya yüz tutmuş üzüm tanelerinin tadı hoşuma gider.
Uzun süredir yemek tariflerine yer veremedim, belki de o kadar da uzun değil, kayıtlara bakmam lazım sadece. Neyse, önemli değil, uzun kış günlerinde enerji ihtiyacı bir yandan, soğuk diğer yandan sıkıştırınca telafi ederim nasılsa.
Bayram gelip geçti, evde yine baklava(tarifi blogda mevcut) telaşı oldu, geleneksel:
Uzun süredir ilgimi çeken kolay bir tarifi denedim, yine "Büyüksün Patates!" dedirten:-)
İstanbul Köftesi
Köfte:6-7 tuzlu suda haşlanmış orta boy patates, 1 yumurta sarısı ve 2 bütün yumurta
İçi:
300 gr kıyma, tuz, karabiber, kızartmak için az sıvı yağ
Pane:
1 çırpılmış yumurta, az un
Yapılışı:
Patatesler püre yapılır ve 2 tam yumurta ile 1 yumurta sarısı iyice yedirilir. Kıyma kavrulup tuz ve karabiber ile tatlandırılır. Patates karışımından topaklar alıp avuç içinde açılır ve her birinin ortasına kıymalı içten bırakıp kapatılır. Köfteler hafifçe bastırılıp önce una sonra yumurtaya bulanarak kızgın yağda kızartılır.
var lakin onlardan birini örnek alıp yapmadım, daha çok malzemeye göre uyarladım.
Mısırlı Patates Salatası
5-6 haşlanmış orta boy patates
1 mısır konservesiyarım atom salata yaprakları, 1 yeşil biber
1-2 yemek kaşığı mayonez, 1 bardak süzme yoğurt
3-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı, 1-2 diş sarımsak
karabiber, tuz
İstenirse: maydanoz ve ince doğranmış jambon
Yapılışı:
Patatesler küp küp doğranır ve küçük doğranmış diğer malzemeler ile birlikte karıştırılır. Mayonez, zeytinyağı, ezilmiş sarımsak ve süzme yoğurt baharatlandırılır ve salataya eklenir.
Afiyet Olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder