4 Ocak 2017 Çarşamba

Zeytinli açma



2,5 - 3 bardak un ve gereğinde kullanmak üzere 1,5 bardak un
250 ml su
40 gr tereyağı
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 çabuk maya

İçine: kıyılmış siyah zeytin
25 -30 gr oda sıcaklığında tereyağı

Üstüne:
Yumurta sarısı , az sıvı yağ


Su, şeker ve tuz ateşe dayanıklı bir kapta ısıtılır ve içine tereyağı eklenir.  Yoğurma kabına un ve maya karıştırılır(çabuk maya), erimiş yağlı ılık su karışımı ilave edilir ve yumuşak pürüzsüz hamur yoğurulur( gereğinde un ilave edilir).
Mayalı hamur hafif yağlanmış kapta, ılık yerde 1,5-2 saat kabarmaya bırakılır.
Yumuşak, hafif bir hamur elde edilir.  Bezelere ayırıp tek tek  yuvarlayıp unlanmış yüzeye sıralanırlar. Her bezenin üstüne küçük bir parça tereyağı bırakılır.
Hamur topaklarından her birini iki elle bastırıp çekiştirerek yağın yüzeyde yayılması sağlanır.  Açılan hamur, üstüne kıyılmış zeytinlerden serpiştirip rulo yapılıp iki ucu birleştirilir.  Bu şekilde hazırlanmış olan açmalar fırın tepsisinde 30 dk  daha bekletilir.
Çırpılmış yumurta sarısı ve az sıvı yağı karışımı sürülüp 200 dereceye ısıtılmış fırında pişirilirler.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder