Bu Blogda Ara

3 Aralık 2012 Pazartesi

Çeşit çeşit Patates Salatası


İnsanın damak tadı nasıl olursa olsun patatessiz bir menü yok bence.  Çorbası, yemeği, kızartması, böreği, tartı, köftesi, püresi, salatası, hatta keki; hepsi  patatesten:  lezzetli, "uyumlu" sebze. Yine de damak tadı ve tercihler önemli ve yine de her şekilde denemeye değer. 

Toskana usulü Patates Salatası
Birkaç biber,  1-2 kabak ve patlıcan közlenip küçük doğranır. 5-6 patates haşlanır, iri doğranır ve diğer sebzelerle karıştırılır. Salata sosu ile tatlandırılır. 2-3 kaşık kıyılmış taze fesleğenle servis edilir.

Meksika usulü 
Patatesler haşlanır ve birkaç ince kesilmiş yeşil biber, 1-2 bardak mısır  ve ince kıyılmış kırmızı soğan ile karıştırılır. Mayonez ve yoğurtlu sos ile  tatlandırılır. Maydanoz ile servis edilir.

Çiftlik salata- taze patatesli
Yarım kilo ıspanak yıkanır ve el ile parçalanır.  2-3 orta boy sert domates doğranır.  5-6  patates haşlanır, irice kesilir. Ispanak ve domateslerle karıştırılır.  Salata sosu limon suyu ile hazırlanır.  Dereotu veya yeşil soğan ilavesiyle servis edilir.

 Akdeniz usulü
5-6 domates çeyreklere dilimlenir.  1 bardak çekirdekleri çıkarılmış zeytinler ikiye kesilir. 5-6 haşlanmış patates irice doğranır, domates ve zeytinlerle  karıştırılır. Limon sulu salata sosuyla tatlandırılır. Taze kekik veya fesleğen ile servis edilir.

Floransa usulü
1/4 lahana ince kıyılır(veya karnabahar), haşlanmış patatesler doğranıp eklenir. Balzamik sirkeli salata sosu, birkaç kaşık kıyılmış taze fesleğen ve 1 avuç  kavrulmuş çam fıstığı ile tatlandırılır.

Jamaika usulü
Malzemesi:
4 su bardağı haşlanmış, doğranmış patates, 2 haşlanmış yumurta, 2  yeşil soğan, 2 yemek kaşığı margarin, 1 diş sarımsak, 1 bardak krema, tuz,  karabiber,  yarım bardak haşlanmış mısır, bir avuç haşlanmış bezelye.
Yapılışı:
Patatesler küp küp doğranır, yeşil soğan ve sarımsak ince kesilir ve hepsi salata kasesinde karıştırılır üzerilerine eritilen margarin gezdirilir. Bezelye, mısır   ve  baharatlar  ve  en son  krema ve yumurtalar eklenir.  Soğuk servis edilir.

Ve 3 Seçenekli Salata sosu:

1 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
1 küçük  ince kıyılmış kuru soğan
4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
2 yemek kaşığı balsamik sirke(1) veya sirke(2) ya da limon suyu(3)
tuz, karabiber

Zeytinyağı, sirke veya limon suyu, tuz ve karabiber  çırpma teli ile iyice dövülüdükten sonra maydanoz ve kuru soğana eklenir, soğuk olarak kullanıma
hazır.

Bir de hayal gücünü kullananlar için; mükemmel bir malzemedir patates, misal, haşlanmış doğranmış patatese: turşu salatalık, taze salatalık,  mayonez  veya süzme yoğurt, doğranmış atom veya marul; haşlanmış kırmızı pancar, ince kesilmiş jambon vs.  eklenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder