Bu Blogda Ara

8 Mart 2015 Pazar

Emekçi Kadınlar Günü


Dün karaladığım cümlelerle uzun süredir yazmak isteyip ertelediğim bir konuyu yutkunmak istedim. Bu bir itiraf veya kabulleniş değil, noktası konulmayan, çarpık anlayışa serzenişim. 
Emekçi kadınların her günü kutlanmalı, tartışmasız. Eli öpülmeli, taçlandırılmalı, en azından saygıyı tatmalı.  Önce İnsan olmalı derken maneviyatın önemine değinmek istedim.  İnsan olmanın sorumluluğuna, tartışılmaz ayrıcalığına, her birimize bahşedilen irade özgürlüğüne inanarak yazdım. Erdemli olmanın cinsiyeti olmaz.

Emekçi kadın, evinde, ailesinde sorumluluklarını ötelemez; yaptıkları hak iddia etmenin bahanesi olmaz. Fedakarlık nedir? Saçını süpürge etmek değil, katlanmak değil,  ağır yükü omuzlarında onuruyla taşımak.   Erkeğin fedakarlığı ile eşit, ki erkek ailesine geçim kaynağı sağlamanın sorumluluğunu yüklenir. 
Kadın ve Erkek genel olarak belli bir işte çalışmak için programlanmış değil.  Eğitim ve beceri bu yüzden gerekli.  Deneyim zamanla oturur, başarı ise İnsan'ın iradesine kalır.
Tıp, Eğitim, Mühendislik v s  mezunu olmak mesleğinin hakkını verme garantisini taşımaz. Hastaya saygısız, kibirli davranan doktor varken, öğrencisinin hangi şartlarda yaşadığını, ailesini tanımaya gerek duymayan öğretmenin nasıl bir Pedagojik formasyon aldığı sorulmaz mı? 
Emekçi kadınlar insanları özel işlerini yaptırmak için kullanmaz. Temizlikçi, ev yardımcısı gibi meslekler sermayenin icatları.  Paranın kölesi olup köleliği sürdürenler demokrasiden, insan haklarından bahsedemez.
Hangi ev yardımcısı dolgun maaş alıp 5 gün günde 8 saat çalıştırılır?
Hangi temizlik, kimya, maden işçisine kullandığı maddeler sebebiyle her gün yoğurt verilir, saat ücreti nedir? 
Çalışan annelerin doğum öncesi/ sonrası izni kaç gün?  Hani aile sağlık sigortası? Hani çalış(a)mayan, Türkçe tabiriyle "ev hanımı" sigortası, sağlık ve emeklilik? 

Kusura bakmasınlar, zengin kocalı veya yüksek mevkilerde oturup parmak şaklatan kadınlar bu kutlamayı hak etmez. İnsanlığının hakkını vermeyenler hak etmez. Inancı kullanıp iki cins arasında uçurumlar açanlar nutuk atmayı hak etmez!
Kötü ve iyi kadın, kötü ve iyi Anne, kötü ve iyi evlat, kötü ve iyi  İnsan değil,
önyargı, hırs, bencillik, açgözlülük, kibir, edepsizlik, kısaca Eğitimsizlik insanoğlunun kıyametidir. 

Bu kutlamayı küçücük işlerinde kendilerinin  veya eşlerinin küçük meblalarıyla evini döndüren, temizliğini, yemeğini, boya badanasını, yırtık söküklerini  diken, çocuklarına sevgisini gösterişsiz veren, yudumunu esirgemeyen Kadınlar hakeder. 

Bu kutlamayı bilim adına gecesini gündüzüne katan, görevlerini eksiksiz tamamlayan, vicdan sahibi, dürüst, alçakgönüllü, saygı ve empatiyi eksik etmeyen  güzel insanlar hak eder.  Sınıfındaki öğrencileri kendi çocuklarıymış gibi sahiplenen, küçük kalplerinde açılan yaraları görüp iyileştiren öğretmen, bir başka insanın derdini kendi derdiymişçesine çare arayanların hakkıdır. 


Emekçi Kadınlar Günü Kutlu Olsun!..

eylül


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder