Bu Blogda Ara

30 Nisan 2020 Perşembe

Baget (baguette)





Gereken malzeme:

300 ml ılık su
20 gr. Yaş maya
2 yemek kaşığı sıvı yağı( zeytinyağı)
1 tatlı kaşığı şeker
1,5 tatlı kaşığı tuz
Un

Maya ve şeker bir miktar  ılık suda eritilip, üzerine un serpiştirilir ve  kısa süre bekletilir.
Mayanın kabarmaya başladığı görülecek. Yoğurma kabına iki bardak un alınır, kenarda kalan undan gerektiğince eklenir. Unun  ortasına maya harcı boca edilir, kalan ılık su, yağ , tuz ve gerekirse un  ilavesiyle pütürsüz, sert olmayan hamur elde edilir. Hamur yoğurma tahtasında birkaç dakika daha yoğurulup hafif yağlanmış kapta üstü kapatılarak  1 saat kabarması için bekletilir.
Süre sonunda kabarmış olan hamur sadece kenarları altına toplanarak(yoğurmadan) tezgaha alınıp
dörde bölünür. Her bezeye baget şekli verilir ve birbirine değmeyecek şekilde fırın tepsisine yerleştirilir. Su ile ıslatılan yumurta fırçası üstlerinde gezdirilir ve süzgeç yardımı ile un serpiştirilir.
Son olarak bezelere keskin bıçak ile çizikler atılıp 30 dk daha bekletilirler.
230 -240 dereceye ısıtılmış statik fırında üst ve altı kızarana kadar pişirilir.

Baget yetmedi, açma ve mozaik ile devam ettim;)






2 yorum: